Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kúratúra a kovásznai kilátóhoz

Kúratúra a kovásznai kilátóhoz Kovászna megye

Nem első és valószínűleg nem is utolsó településfejlesztési terv, amit a minap ismertetett Gyerő József, Kovászna polgármestere. A fő cél az, hogy korszerűsítésekkel, új létesítményekkel erősítsék az orbaiszéki település országos érdekeltségű gyógyfürdőváros státusát és minősítését, és emellett nyilván a vendégfogadás színvonalát is tovább emeljék.

Hirdetés
Hirdetés

A beruházás európai uniós támogatásának elnyerése érdekében a kérvényt benyújtották a regionális fejlesztési ügynökség gyulafehérvári területi hivatalához, várják a projekt elbírálását. Az elképzelések szerint rendbe teszik a sétányokat, korszerűsítik a közvilágítást, festik vagy kicserélik az utcabútorokat, felújítják a központi parkban lévő szökőkutat, továbbá más területrendezési munkálatokra is sor kerülhet.

„Mindannyian látjuk, hogy a városközpont, beleértve a központi parkot és a Supercoop üzlet előtti teret, rég megérett a korszerűsítésre – indokolja új pályázatuk szükségszerűségét Gyerő József polgármester. – A parki sétányok térköveit a földből felszivárgó mofettagáz és az idő vasfoga darabokra őrölték. A Supercoop előtti tér, melyet napokon át elmozdítatlan járművek hada foglal el jelenleg, nem töltheti be mostani állapotában és rendeltetésében azt a közösségi és urbanisztikai szerepet, melyet a Kovásznához hasonló más fürdővárosok főterei betöltenek. Ezért döntöttünk úgy, hogy pályázatot írunk, és az így lehívott EU-s forrásokból, a hozzárendelt önrészt biztosítva felújítjuk a központi park sétányait, közvilágítását, kerti bútorzatát és a szökőkutat.”

A kúratúra teljesítőit villanypásztor védi majd a medvéktől. Fotó: Gyerő József Facebook-oldala

Az OTP, a Transilvania Bank, a Supercoop és CARP épületei közötti teret, a jelenlegi nagy parkolót olyanképpen tervezik átalakítani, hogy az közösségi találkozások, társalgás, pihenés, kikapcsolódás helyszínévé váljon. Továbbá a Supercoop és CARP közötti, közelmúltban létrehozott parkolót, valamint az Iskola és Stefan cel Mare utcák közöttit is modernizálni szeretnék.

A tervben egy kilátó is szerepel, amely a Lőrincz Zsigmond-sípálya felső részén kapna helyet. A fedett tornyot fából húzzák fel, körbejárható erkéllyel, jellegzetes helyi stílusban. Továbbá lesz egy kúratúra-útvonal is: a kifejezés már meghonosodott más gyógyfürdőhelyeken, olyan kijelölt gyalogló pályát jelent, ahol kikapcsolódás és testedzés céljával lehet egészségügyi sétára indulni, némely településen akár fürdés is beiktatható. A kúratúra varázsát fokozhatja az is, hogy az útvonal érinti az említett kilátót. A sétapálya mentén padok lesznek, és úgy tervezik, hogy villanypásztorral tartják távol a kutyákat, nagyvadakat.

Kovászna az ország egyik legjelentősebb gyógyfürdőhelye, például a mofetták és az ezer borvízforrás városa minősítést is birtokolja. Idén első helyezéssel díjazták a Spa ’24 seregszemlén, a gyógyfürdőhelyek versenykategóriájában.

Fotó: Gyerő József Facebook-oldala

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások