Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megjelölték a háromszéki magyar diákok román érettségi dolgozatait, ennek megfelelően lehet javítani is

Megjelölték a háromszéki magyar diákok román érettségi dolgozatait, ennek megfelelően lehet javítani is Kovászna megye

Nagy felfordulást hozott magával az idei érettségi első napja, több megyében elmulasztották  jelzéssel ellátni a magyar tagozatos tanulók román nyelv és irodalom dolgozatait. Kovászna megyében azonban éltek a megjelölés lehetőségével, a dolgozatokat így magyar tagozaton tanító pedagógusok javíthatják. Ugyanakkor Kallós Zoltán államtitkár szerint a diákok jegye nem a javítókon, hanem a tudásukon fog múlni.

Hirdetés
Hirdetés

Hétfőn vette kezdetét a nyári írásbeli érettségi, nem is akármilyen hangulatban: az általunk kérdezett diákok túlnyomórészt pozitív élményekkel nyilatkoztak a román nyelv és irodalom vizsgáról. Véleményüket erősítette egy román szakos pedagógus is, aki szerint a tételek átlagos nehézségűek voltak, egy felkészült diáknak nem okozhattak különösebb fejtörést. Hétfő délutánra azonban zűrzavar kezdett el körvonalazódni a román írásbeli vizsga körül, ugyanis Kolozs és Bihar megyékben egyáltalán nem, vagy csak bizonyos központokban jelölték meg a magyar tagozatosok dolgozatait.

Nem tiltott, de nem is kötelező

„Ugyanaz a tanterv a román és magyar tagozaton is. A módszertan nem írja elő, hogy külön kellene javítani, de nem is tiltja meg” – nyilatkozott a kialakult helyzet kapcsán Kallós Zoltán oktatási államtitkár a Székelyhonnak. Mint mondta, arra kérték a megyei bizottságokat a vizsgát megelőzően, hogy jelöljék meg a magyar tagozatos tanulók dolgozatait, és sajnálja, hogy ez nem mindenhol történt meg.

Hozzátette, mivel a követelmények és a tanterv ugyanaz, a dolgozatok javítása is egyformán zajlik, a tanárok által adott pontszámokban minimális különbségek, legfeljebb 0,5 pontos eltérések adódhatnak. „Viszont nem gondolom, hogy azon múlik egy diáknak a jegye, hogy ki javítja a dolgozatát, hanem azon múlik, hogy mit tudott” – nyilatkozott az államtitkár.

Székelyföldön éltek a lehetőséggel

Szerdán megerősítést kaptunk Kovászna megye tanfelügyelőségétől a dolgozatok megjelölését illetően. Farkas Csaba, a megyei érettségi bizottság tagja kérdésünkre elmondta: a magyar diákok dolgozatait szkenneléskor megjelölték, a folyamat során nem volt fennakadás. Azt, hogy ezeket pontosan hol javítják, nem tudni.

Az viszont biztos, hogy a magyar jelölésű dolgozatok jó eséllyel magyar tagozaton oktató javítópedagógushoz kerülnek. Ahogy a szkenneléskor a vizsgalapok, úgy a javítótanárok is kategorizáltan kerültek be a digitális rendszerbe, az alapján, hogy milyen nyelvű tagozaton tanítanak, és ezeket figyelembe véve történik a leosztás is. Továbbá Kallós Zoltán szerint minden írásbeli vizsga után országos eligazítást tartanak a vizsgaközpontokban, hogy a javítási folyamat is gördülékenyen működjön.

Eligazítás a javítótanároknak

Az államtitkár tájékoztatása szerint szerda folyamán a kedden lezajlott matematika és történelem vizsga kapcsán tartottak eligazítást, ugyanez kedden is megtörtént, a hétfői román nyelv és irodalom írásbeli után. „Az országos eligazítás azt jelenti, hogy a tanárok bemennek a vizsgaközpontokba, ezek mindegyikét bekapcsoljuk egy központi eligazításba. Ilyenkor azok, akik a tételeket szerkesztették elmondják, hogy hogyan kell a különböző tételeket a javítókulcs alapján pontozni” – magyarázta, hozzátéve, hogy éppen emiatt lesz egységes az értékelés. Ez azért is fontos, mert sok diákot érintett rosszul a próbaérettségi után, hogy a javítók több jegy különbséggel értékeltek, Kallós Zoltán szerint ennek a lehetősége most kizárt.

„Ezután nem lehetnek nagy különbségek, mert nincs ahogy. Arra is jó ez a digitális javítás, hogy könnyebben kiszűrjük azokat a tanárokat, akiknek valamilyen oknál fogva nem sikerült annyira jól alkalmazkodniuk a javítási módszerhez” – fejtette ki. A digitális rendszer lehetővé tette, hogy minden pedagógus tevékenysége követhető legyen egyénileg, illetve a javító párjához képest is, így akiknél nagyon nagy eltérést észleltek tavasszal, azok most nem vehetnek részt a javításban. „Ha valaki egyszer téved, annak bármilyen oka lehet, de ha valaki húsz-harminc dolgozat javításánál tévedett, akkor egyértelmű, hogy ott valami gond van, akkor inkább ne javítson. Lesznek még felkészítők jövőre” – nyilatkozott Kallós Zoltán oktatási államtitkár.

A vizsgák előzetes eredményeit július 8-án legkésőbb 12 óráig közzéteszik a vizsgaközpontokban és az oktatási minisztérium honlapján. Óvást személyesen a vizsgaközpontban vagy elektronikus úton lehet benyújtani július 8-án 12 és 18 óra között. A végleges eredményeket július 12-én függesztik ki.

Képünk illusztráció.

Fotó: Haáz Vince

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. július 4., 17:37
  ÉRTÉKELÉS: 25

  A dolgozatokat nem jegyezgetni kellene hanem meg kellene tanulni romanul , a gyerekeket nem kibuvokra kell tanittani hanem megtanittani nekik egy idegen nyelvet, ezzel csak rosszat csinalunk!!!
  A konyebb atugorni mint kikerulni simogatassal csak a gyerekek eletet nehezitjuk meg a tovabbiakban mert az eletben a roman nyelvvet meg sokszor kell hasznaljak es ha nem ugyel eladjak egy roman halpiacon !!!

 • User
  Dátum: 2024. július 5., 6:16
  ÉRTÉKELÉS: 17

  Ha egyforman tanitottak,egyforman tanultak,miert kellene kulon javitani?Ha tud a diak,akkor tud,nem szamit hova kerul a dolgozat! Az elso 2 tetel egyszeru,a harmadiknal,ha nem is erti,be tudja magolni az ember…csakhogy ehhez le kell ulni es tanulni,nem nyomogatni a telefont es szivni az okos cigit.Regen is egyforman erettsegiztunk romanbol es egyforman javitottak,senki nem haborgott a „hatranyos megkulomboztetesert”.Ma mindent kitalalunk,csak tanulni ne kelljen.

 • User
  Dátum: 2024. július 5., 9:20
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Ahelyett, hogy egy 5 %-ot tanulnanak is, minden evben megy a cirkusz. 30 percre le a telefont es olvasgatni romanul, ez a megoldas, nem a panikkeltes , stb.

 • User
  Dátum: 2024. július 8., 22:23
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Az eredmények még rosszabbak lettek!!!
  Magyarázat? Még mindig sok a sovén!
  A gyerek is tanár is hibás, de hogy tanulni 1 idegen nyelvet heti pár óra alatt???
  Román szót Kézdi környékén a Coressibe hallunk😅😆

 • User
  Dátum: 2024. július 10., 9:32
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Azt senki nem emliti, hogy a mai diakok koreben mar ciki tanulni? ha valaki egy osztalybol esetleg tanulasra vetekedne es bizonyitani akarna, egyszeruen ki lenne kozositve csufsag targyava lenne teve.