Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Háromszéken összefogtak a hegyimentők a katasztrófavédelemmel

Háromszéken összefogtak a hegyimentők a katasztrófavédelemmel Kovászna megye

Gyorsaság és hatékonyság életmentéskor és vészhelyzetben – ezeket szorgalmazza az a protokollum, amelyet július 2-án kötött meg Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság javaslatára minden megyében szorosabb együttműködést alakítanak ki az önkormányzatok alá tartozó hegyimentő-közszolgálatokkal.

Hirdetés
Hirdetés

„Számunkra az emberek biztonsága az első, ezért következetesen támogattuk a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőséget, és kiváló kapcsolatot alakítottunk ki. Másrészt Kovászna megye hegyvidéknek számít, és egyre fontosabbá válik a megyei hegyimentő-közszolgálat munkája. Ez a protokollum az együttműködés menetét könnyíti meg” – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az aláírást követően.

A dokumentum a két struktúra közötti együttműködés módját rögzíti a vészhelyzetek kezelésében, amit a katasztrófavédelem operatív irányítása alatt hajtanak végre. „Feladatunk többek között a beavatkozások integrált rendszerben történő koordinációja, valamint az információk összesítése a mentések gyors és hatékony lebonyolítása érdekében” – mondta Adrian Simtea ezredes, a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség parancsnoka.

Kovászna megyében 2017-ben hozták létre a hegyimentő-közszolgálatot, melynek keretében 18 hegyimentő dolgozik, négyen alkalmazottként, a többiek önkéntes alapon végzik ezt a tevékenységet, és van egy kereső- és mentőkutyájuk is. „A tűzoltósággal mindig is szoros együttműködésben voltunk, és ez a protkollum tulajdonképpen intézményesíti az eddigi kapcsolatot” – részletezte Leonid Moscviciov, a Kovászna Megyei Természetvédelmi és Hegyimentő Központ igazgatója.

A most aláírt együttműködés értelmében a hegyimentők tájékoztatják a katasztrófavédelmet hegyvidéki területeken előforduló vészhelyzetekről, és kérésre, felszereltségük és hatáskörük függvényében csapatokkal és kutyás egységekkel vesznek részt beavatkozásokon az ország egész területén, sőt szükség esetén más államok területén is. 2023-ban Háromszéken 18 bevetésen vettek részt a hegyimentők.

Fotó: Kovászna Megye Tanácsa

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük