Hirmondo

Virtuális Burrogtatót rendeznének

Virtuális Burrogtatót rendeznének

Május 15-én a Haszmann Pál Múzeumot is megnyitották az érdeklődők előtt. Dimény-Haszmann Orsolya muzeológussal újdonságokról és tervekről beszélgettünk.

– A járvány előtti időkhöz képest talán az a legszembetűnőbb változás, hogy a nagy csoportok helyett most főként családok látogatják a múzeumot. Van mozgás, az újranyitás óta eltelt hónapban belföldiek jöttek főként, a hátárok megnyitásával vélhetően magyarországi látogatóink is lesznek – osztotta meg lapunkkal D. Haszmann Orsolya. Hozzátette, az is újdonság, hogy míg korábban reggeltől estig nyitva tartottak, május óta a múzeum hétköznap 9 és 17, míg hétvégén 9 és 14 óra között fogadják a látogatókat.

Alkalmazkodva az elmúlt hónapok történéseihez, amikor „minden átköltözött az online-térbe”, amint arról korábban írtunk, az intézmény Facebook-oldalán a gyűjteményt bemutató rövidfilmek jelentek meg. Az online kapcsolattartást a közönséggel a jövőben is folytatnák. „A június 27-i Múzeumok Éjszakáját a magyarországi múzeumok online virtuális programokkal ünneplik, és ebbe mi is bekapcsolódunk. Szeptember 19-én lenne az idei Csernátoni Burrogtató, ugyanakkor 19–20-án rendezik idén a Kulturális Örökség Napjait, amelyhez előreláthatóan szintén virtuális programmal kapcsolódunk.” A Burrogtató apropóján elhangzott: bár korábban azon az állásponton voltak, hogy idén elmarad, valamilyen formában csak megrendezik az eseményt.

– Vállalkozóktól kaptunk már támogatói felajánlásokat a rendezvény szervezéséhez, ám vélhetően ez is virtuális térben történik majd ezúttal. Ugyanis ez egy több ezer személyt vonzó esemény, és ekkora tömegrendezvényt biztosan nem engedélyeznek. Jelenleg tart az ötletezés, keressük a megoldást – biztosított a muzeológus.

Hozzátette, lévén a nyár a táborozások időszaka a múzeumban, bár ezúttal sajnálatukra az olvasó- és kézművestábor elmarad, a bejárós, nappali táborokat meghirdetik. Három kézműves- és angoltábort terveznek, elsősorban helyi gyerekeknek.

Ugyanakkor a gyerek-fúvószenekar is elkezdte próbáit a múzeumban.

– A Bethlen Gábor Alapnál sikerrel pályáztunk hangszerek beszerzésére, és a furulyaoktatással is foglalkozó Gergely Tamás és Szóró Dorina újraindította a próbákat. Egyelőre egyéni oktatás zajlik, az adott napon a gyerekek óránként vannak beosztva a felkészítőkre” – hangsúlyozta.

Folyamatos a gyűjtemény gyarapodása, többek között nemrég két nagyobb méretű tárggyal gazdagodott a múzeum.

– Hegedűs Ferenc egy több mint 150 éves, szegecselt víztartályt, Szőcs József pedig egy, az 1960-as években gyártott, nagy teljesítményű magtisztító gépet adományozott intézményünknek. Mindkét vállalkozó saját költségén szállíttatta el a tárgyakat hozzánk” – újságolta Orsolya.

Befejezésül elmondta, szeptember 25–27. között az anyaországi pápateszéri patakmalom fesztiválra is hivatalosak, ahol ugyancsak bemutatnák, illetve népszerűsítenék a múzeumot.

Hozzászólások