Hirmondo

Utat, hidat építenek

Utat, hidat építenek

Fábián Sándor megbízott polgármesterrel a szükségállapotról, az elkezdett felújításokról és a tervekről beszélgettünk.

Elsőként a koronavírus-járvány miatt bevezetett szükségállapot került szóba. „Külföldről albisi roma családok jöttek haza, összesen harmincnégy személyről van szó. Elmagyaráztuk nekik, hogy otthon kell maradniuk, természetesen megoldottuk számukra a bevásárlást. Be is tartották a házi karanténra vonatkozó előírásokat, ahogy a többi, külföldről hazaérkezett lakos is. A községben körülbelül hatvanöten voltak ebben a helyzetben, néhányan intézményes karanténban is voltak, jelenleg huszonkilenc személy tartózkodik házi elkülönítésben”, tájékoztatott az elöljáró. Hozzátette, a helyi önkormányzat semmit sem bízott a véletlenre. „Az összes településen az utcákat és a tömbházak lépcsőházait előírásszerűen fertőtleníttettük egy szakcéggel.”

Hirdetés
Hirdetés

A községházán mindvégig a lakosok rendelkezésére álltak, derült ki a folytatásban. „Kezdetben 9-től 12 óráig volt ügyfélfogadás, aztán hosszabb programra tértünk át, hogy a földalapú támogatást igénylő kéréseket időben eljuttathassuk APIA-hoz.”

Közben több, legutóbbi ott jártunkkor még tervezési szakaszban levő munkálathoz hozzáláttak a községben. „Márciusban a Kovászna Út és Híd Rt. elkezdte a Kandia-híd (kiemelt fotó) felújítását, reményeim szerint július végén, augusztus elején megtörténik az átadása. Emellett a Valdek vállalat hozzálátott a Felsőcsernátont Torjával összekötő út aszfaltozásához. A körülbelül 3,9 kilométer hosszú szakasz alapját stabilizálták, lerakták az átereszeket. A kavicsozás, az aszfaltozás, majd a koptatóréteg leterítése következik, a jelek szerint őszre elkészül az út. Amint ezzel végeznek, a Dúlók utcájára is aszfaltréteg kerül”, jelentette ki Fábián Sándor.

A tervek szerint nem lesz sokáig poros a Felcsőcsernátont Torjával összekötő út

Emellett mielőbb elkezdenék az alsócsernátoni óvoda felújítását is. „Az építőipari minimálbér-emelés következtében a pályázati pénz kevésnek bizonyult, így azt önerőből kell kiegészítenünk. Célunk, hogy mielőbb találjunk egy céget, és lássanak munkához. Amennyiben ősztől a tanév zavartalanul elkezdődhet, a munkálatok idejére az óvodát a megújult Farkas–Konnáth-kúriába költöztetjük.”

Mielőbb felújítanák az alsócsernátoni óvodát

A kultúrotthon felújításának ügye sem pihen, hangsúlyozta. „Az anyagiak előteremtésére a PNDL-hez nyújtottunk be pályázatot, emellett a fejlesztési minisztériumnál és a magyarországi Nemzeti Kulturális Alapnál is próbálkoznánk”, jelentette ki Fábián Sándor. Továbbá a község adminisztrációs határainak véglegesítése is folyamatban van, ami elengedhetetlen a 2018 óta az országos kataszteri és telekkönyvezési program keretében zajló telekeléshez. „Jelenleg a mintegy 12 ezer külsőségből 2 ezer van előkészítve telekkönyvezésre”, újságolta az elöljáró.

A vezetékes víz minősége sajnos hagy kívánnivalót maga után, és nyomásgondok is vannak, panaszolta. „Sokan vezetékes vizet használnak a mezőgazdasági területek öntözésére, emiatt gondok adódnak az ivóvízellátásban, leggyakrabban a felsőcsernátoni árvaház marad víz nélkül. Befejezésként elmondta, a néhány hete pusztító jégeső az alsócsernátoni határban egy sávot elvert, és miután a megyei illetékesek terepszemlét tartottak, az érintett gazdák benyújtották kártérítési kéréseiket. „Bízom benne, hogy mielőbb rendeződik a dolog”, summázott.

Hozzászólások