Felhívás!

Két év után újabb felújítás

Két év után újabb felújítás

Jelentős ütemben halad a kovásznai Szent István király egyházközség templomának feljavítása. A nagyrészt magyar kormánypénzből finanszírozott, de a gyülekezet és a helyi önkormányzat által is támogatott munkálat heteken belül a végére érhet.

Péter Arthur plébánostól megtudtuk, az anyaország 8 millió forinttal járult hozzá a kivitelezéshez, ugyanakkor a hívek 60 ezer lejt gyűjtöttek össze adományból, amit ezúttal is megköszön a plébános, hogy ezekben az anyagilag bizonytalan időkben ily jelentős mértékben felkarolták a templom megsegítését. A helyi önkormányzat további 12 ezer lejjel támogatta a célt.

A munkálatot három hónapja kezdték meg, a kivitelezés során több jelentős belső felújítás is zajlott. Megemlítendő, hogy a kereszthajóban található két mellékoltárnál és a karzat alatt a betonpadlót eltávolították, helyette láricsfenyő-borítást kap. A budai földet lekaparták a mesterek, lehálózták, lesimították és kifestették. Volt két nagy repedés a falban, a kereszthajó közepén, ott alá kellett önteni, a repedéseket injekciózni, kívül-belül vashálózni és felönteni a vasazást betonnal, egészen az ablak aljáig. Már csak ez az egy kivitelezés legalább 20 ezer euróba került! Kicserélték a villanyhálózatot is.

A több mint 100 éves templomban legutóbb két éve zajlott javítási munkálat, amikor – szintén a magyar kormány 7 millió forintos támogatásával – kicserélték a tetőzetet. Nemrég, egy felhívást követően két nap alatt 80 gyülekezeti tag segített önkéntesen a templom kitakarításában. Péter Arthur elmondta, az augusztusban megtartandó búcsú keretében adnának hálát a kivitelezésért, a tervek szerint a búcsúra Kovács Gergely érseket hívnák meg.

Kérdésünkre a plébános ismertette, hogy a szükségállapot alatt online tartották a szentmisét, és amióta az országos törvénykezés engedi, vasárnaponként a szabadban, vagyis a templomkertben miséznek. Megjegyezte, a hívek templomlátogatási kedve nem csökkent, hiszen majdnem annyian részt vesznek a vasárnapi szabadtéri misén, mint amikor a templomban tartották azt.

Hozzászólások