Felhívás!

Új darabbal készülnek a színjátszók

Új darabbal készülnek a színjátszók

A járványhelyzettel járó szükségállapot miatt számos fellépéstől elmaradt a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad, de most, hogy a lehetőségek adottak, megkezdték egy új darab próbáját, amelyet szeptember környékén láthat a közönség – derült ki a Molnár János tanárral, rendezővel folytatott beszélgetésünkből.

— A szükségállapot mit jelentett a diákszínjátszásra nézve?

— Sajnos, a színjátszóélet megállt. Több fellépésünk is elmaradt, pl. szerepeltünk volna Kézdivásárhelyen, Szentkeresztbányán, Hunyad megyében, Brassó megyében… Nem lehetett gyülekezni, nem találkozhattunk a diákjainkkal, de amint a vészhelyzet lehetővé tette a maximum 20 személy egy teremben való tartózkodását, rögtön megkezdtük a próbákat. Az új darab, amivel készülünk, Szabó Dezső Feltámadás Makucskán kisregényéből készült, a szöveget a feleségem, Molnár Júlia dramatizálta. Jelenleg még nagyon az elején tartunk, most kezdtük el a szereposztást, olvasópróbák zajlanak, a technikai megoldásokon dolgozunk, de terveink szerint szeptemberben már láthat minket a közönség.

— Milyen fülszöveggel írná le a készülő darabot?

— A történet arról szól, hogy Makucskán húsvétkor, a feltámadás napján feltámadnak a halottak, és bemennek az élők közé, de azok felháborodva fogadják őket, hogy mégis mit képzelnek, amiért ezen az ünnepen fel mertek támadni. Aztán a falusiak kérést intéznek a minisztériumhoz, és a parlament is elkezd tárgyalni a helyzet megoldásáról. Az új darabról azt még megemlíteném, hogy olyan rendezői, technikai megoldások lesznek benne, amelyekhez hasonlókat még nem láthatott tőlünk a közönség. Hogy pontosan mit értek ez alatt, maradjon a bemutatóra meglepetésnek…

— Idén hány színjátszós diák végzett a Kőrösiben?

— Heten (Pap Gyopárka, Barthi Dóra, Szász Mihály, Szobó Alpár, Deák Zsolt, Molnár Gergely, Gábor Norbert) végeztek idén. Ez elég nagy érvágás a 15 tagú diákszínpadra nézve, de szerencsére mindig tartunk felvételit, és sikerült új tagokkal bővíteni a csoportot. Jelenleg Molnár Júlia Anna, Papp Előd, Szabó Kamilla, Moldovai Dóra, Kiss Balázs, Horváth Sinka Csaba, Szigyártó Anita, Harai Júlia, Ambrus Édua, Csősz Csongor, Földes Karola, Dénes Anett, Török Erna alkotják a színjátszó csoportot.

— A végzősök közt van olyan, aki a színészi pályán folytatná a tanulmányait?

— Többen is kacsingatnak a színészi pálya felé. Pl. Szász Mihály és Gábor Norbert is szeretett volna oda menni, de a fiam, Molnár Gergely is ezt a pályát választotta. Ő Marosvásárhelyen folytatná a tanulmányait, viszont a felvételi nehéz, és a jelentkezés is zsúfolt, hiszen 50-en pályáznak 12 helyre. Az évek alatt több olyan diák is volt, akik a diákszínpad által kedvet kaptak a színészethez, és ott folytatták a tanulmányaikat, elhelyezkedtek a szakmában.

Hozzászólások