Hirmondo

Van igény délutáni oktatásra

Van igény délutáni oktatásra

Gál Zsuzsannával, a Bem József Általános Iskola igazgatójával az első félévi teljesítményekről és a jövőbeli tervekről beszélgettünk.

A hagyománynak megfelelően múlt csütörtökön az egyes osztályok mellett a diákszínjátszók is karácsonyváró műsort mutattak be az alsólemhényi kultúrotthonban. „Minden osztály előadja kis műsorát, a szülők, hozzátartozók mellett meghívjuk a helyi önkormányzat képviselőit, és közösen ünnepelünk. Az önkormányzat angyala a kicsikről ezúttal sem feledkezik meg, gyönyörűen feldíszített karácsonyfával és ajándékkal várja őket. Ugyanakkor a munkatársakkal is összeülünk kicsit, csapatépítő jelleggel”, osztotta meg lapunkkal az esemény előtt az intézményvezető.

Hirdetés
Hirdetés

A tanév rendjének változása miatt a félévzárás nem volt a legegyszerűbb Lemhényben. „Rövid volt az első félév, és ez kisebb bonyodalmakat okozott. Nincs segítségünkre, hogy évente átstrukturálják a dolgokat”, hangsúlyozta. Hozzátette, bár az idei tanévben nincsenek összevont osztályok, a jövőkép nem túl fényes. „19 előkészítős kezdte meg a tanévet, ám a többi osztályban lassan létszámbeli gondok adódnak, a falu elöregedőben van. Megjegyezte, régi tervük a délutáni oktatás beindítása, ám ehhez támogatásra van szükségük. „A Zsigmond Erna néni vezette Szent Benedek Otthonban két önkéntes huszonhat gyerek étkeztetéséről és délutáni foglalkoztatásáról gondoskodik. Igény van tehát a délutáni oktatásra, és itt nemcsak szociálisan hátrányos helyzetű gyerekekről van szó, hanem azokról is, kiknek szülei munkában vannak. Az otthonban részben megoldják a gondot, de szeretnénk délutáni oktatást is biztosítani a gyerekek számára, ezért pályázatot nyújtottam be a Diakónia Keresztyén Alapítványhoz a Norvég Alap-pályázatra az ügyben, és első lépésben úgy tűnt, már ősztől beindulhat a dolog, majd, hogy decembertől, de ez idáig az alapítvány nem kapott választ.” Hangsúlyozta, jó volna pályázatból vagy önerőből pénzt előteremteni a cél érdekében.

Az első félévben az I–IV. osztályosok számára kiírt versenyeken ügyeskedtek az iskola növendékei. „Az Egyenlő Esélyekért Egyesület a központi mesemondó vetélkedőt megelőzően rendezett vetélkedőt, így intézményünk kis mesemondói több bizonyítási lehetőséghez jutottak”. Emellett a Kriza János Országos Balladamondó, Balladaéneklő és Mesemondó Verseny megyei szakaszán a nyolcadikos Tóth Róbert képviselte a tanintézményt. A tanítási órák után hetente egyszer Gergely Tamás furulyaoktató foglalkozik az érdeklődő diákokkal már harmadik éve, továbbá Daragus Anna színművész IV–V. és VI–VIII. osztályos tanulóknak tart színjátszó kört. „Emellett Vass Gábor zenetanár vezette diákkórusunk is van, és az elemisták betlehemest is előadnak a templomban karácsonykor.”

Zárszóként elhangzott, az iskola udvarán ősszel magyar állami támogatással felépített játszóteret jövő évben adják át, emellett bíznak benne, hogy az épület tetőszerkezetének régóta esedékes felújítása is mielőbb megtörténik.

Hozzászólások