Hirmondo

Telekkönyvezés a községben

Telekkönyvezés a községben

A kormány által 2015-ben meghirdetett, a romániai földterületek tulajdonjogi problémájának megoldását célzó kataszterezési program keretében Csernátonban másfél éve láttak hozzá a munkához. A belsőségek felmérése és az adatgyűjtés megtörtént, jelenleg az adatok feldolgozása zajlik, osztották meg lapunkkal az illetékesek.

– Miután összegyűjtötték a lakosság által beszolgáltatott papírokat, az említett adatok feldolgozása van folyamatban. A térképek 99 százalékban elkészültek, amivel még elég sok munka van, az a belsőségek telekkönyves beazonosítása, továbbá az eltulajdonításokat, használati jogokat illetően nincs rendben sok papír. Bízunk benne, hogy tavasszal, legkésőbb nyár elejére végére ér ez a munkafázis, és akkor majd mindenki láthatja, mekkora kül-, illetve belterület birtokosa, és amennyiben bárki úgy véli, nincs rendjén, hatvan nap áll rendelkezésére, hogy benyújtsa panaszát, amelyet a kataszteri hivatal felülbírál, és jogos panasz esetén elvégzik a szükséges javításokat – osztotta meg lapunkkal Varga Elemér, a csernátoni polgármesteri hivatal kataszterese.

Hozzátette, még vannak elmaradások az adatgyűjtéshez szükséges iratok beszolgáltatását illetően. „Ha valaki nem csernátoni, és nem hallott az adatgyűjtésről, ám olvassa ezeket a sorokat, vagy bárki időközben eladott vagy vásárolt bel-, illetve külterületet, még ebben a hónapban, illetve március elején behozhatja a szükséges dokumentumokat a turisztikai irodába”, hangsúlyozta. Hozzátette, majdnem minden esetben különbség van a benyújtott iratokon szereplő adatok, illetve a felmérések adatai között. „Ha van mondjuk egy 1000 m²-es lakás, és ott 20–50 m² különbség adódik, az nem számottevő. Azon esetekben van gond, ahol használják a területet, és nincs semmi igazoló papír arról. A felmérés eredménye azokban az esetekben talál pontosan a lakosság által beszolgáltatott adatokkal, ahol egy új felmérést követően naprakész iratcsomó lett összeállítva.” Hozzátette, vannak utcák, ahol mindenkinek kevesebb a felmért területe, mint amekkorát az iratokban szereplő adatok igazolnak, például ott, ahol utcákat szélesítettek, illetve olyanok is, ahol mindenkinek több területe van, mint amit igazolni tud, ott, ahol a kerítések végét a mező irányába kinnebb tolták.

A szakember megjegyezte, az új adatok kifüggesztése, majd az említett hatvan nap alatt benyújtott esetleges panaszok, vitás helyzetek elbírálása, megoldása után lát hozzá a kataszteri hivatal a telekkönyvek megnyitásához. „Reményeim szerint év végére már lesznek telekkönyvek, azonban ez a jelenlegi munkafolyamat befejezésétől függ. Amennyiben májusban lezárul, júliusban véget érne a fellebbezési időszak, szeptemberre megoldódnának a vitás helyzetek, és onnantól várnánk a telekkönyveket. Azonban azt egyelőre nem tudni, mikor történik meg az új adatok kifüggesztése”, summázott.

Az adatgyűjtéshez szükséges iratok a következők: a tulajdonjogot igazoló dokumentumok (eredetiben), mint birtoklevél, hagyaték, jegyzői adásvételi szerződés vagy bírósági végzés, illetve a személyazonosító iratok fénymásolata, úgymint a személyi kártya, személyazonossági igazolvány, illetve halotti bizonyítvány.

Hozzászólások