Hirmondo

Tárlatnyitás tavasszal?

Tárlatnyitás tavasszal?

Február 22-én, szombaton a farsangtemetést tartottak Lemhényben a Kézdiszéki Ifjúsági Szervezet (KISZ) szervezésében. Az öt éve felélesztett hagyomány szerint ezúttal is bagolytemetést rendeztek. Emellett Biró Erika KISZ-elnök az egykori szolgálati lakásban berendezendő első- és második világháborús magángyűjtemény kapcsán is szolgált friss hírekkel.

A hatvan résztvevő délben találkozott a felsőlemhényi iskola előtti téren, ahonnan Hella István, Zsigmond János és Harai Tibor jóvoltából három szekérrel, meg a Zsigmond János és Biró Attila által készített keréken forgó bábuval átvonultak Almásba. A menyasszonyi ruhába bújt Dani Tamás lóháton tartott a felvonulókkal, a jókedvről pedig mindvégig András Géza gondoskodott harmonikájával, meg a Három Csillag zenekar. „A helyi Bene Andrea közösségi oldalon toborozta a fiatalokat az időközben Gyurka Tamás vezetésével beindult néptáncoktatásra, illetve a Daragus Anna által tartandó színjátszó körre. A megbeszélésen résztvevő fiatalok pedig zömében eljötek a farsangtemetésre is”, magyarázta meg a minden eddiginél nagyobb részvétel okát Biró Erika szervező.

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű hagyomány

Almásban egy újabb szekérnyi farsangoló csatlakozott hozzájuk. Miután itt is megvendégelték, előkerült a bagoly koporsója, és a központban folytatták a vígadást. „Visszatérve Lemhénybe, a polgármesteri hivatal előtt vártak kínálmációval Molnár Barna megbízott polgármesterrel az élen, majd útunk a Tornya-dombra vezetett, ahol Sebestyén Botond »pappal«, Vatány Norbert »kántorral« és siratóasszonyokkal rendeztük meg a télűző bagolytemetést.”

Innen a farsangolók a faluközpontban található Tibi-bárba vonultak, ahol mindenki kedvére lakmározhatott a Bene László által készített tokányból, majd az esemény az esti bállal zárult. „A támogatók között kiemelném a helyi polgármesteri hivatalt, a Rotrans Kft.-t és a KISZ-t”. Biró Erika lapunknak elmondta, úgy véli, az öt éve újjáélesztett hagyomány életképes. „Úgy tapasztaltam, a szüreti felvonulás nem népszerű a faluban, ezzel szemben a farsang, mivel régen is szokás volt a faluban, amire az idősek emlékeznek, népszerűnek bizonyult. Évről évre több portán kínálnak meg bennünket, továbbá sokan kijöttek a Tornyára a bagolytemetésre”, summázott.

Megyeszékhelyi támogatás

– Vargha Mihály igazgató jóvoltából a Székely Nemzeti Múzeumtól vitrineket kaptunk megőrzésre, ahogy világítótesteket is, amelyek kapóra jöttek a Biró Attila és Bene Zoltán által 2008 óta gyarapított első- és második világháborús magángyűjtemény berendezéséhez – újságolta Biró Erika. Hozzátette, az alsólemhényi iskola szomszédságában levő, egykori szolgálati lakás felújításával jól haladnak. „Mielőbb berendeznénk a termet, és reményeink szerint tavasszal megnyithatjuk a tárlatot”, summázott.

Hozzászólások