Hirmondo

Számos munkálat zajlott Kovásznán

Számos munkálat zajlott Kovásznán

Járdák felújításáról, hídkorlátok cseréjéről, tömbházak közti parkoló feljavításáról, szennyvízvezeték kicseréléséről, piknikzónák karbantartásáról, online adófizetés lehetőségéről számolt be lapunknak Gyerő József polgármester és Jeszenovics Róbert-Károly alpolgármester, az e heti önkormányzati szemlénk során.

Hirdetés
Hirdetés

Parkoló-felújítás a Bercsényiben

Nemrég befejezték a Bercsényi utcában levő, tömbházak közti parkoló felújítását. A munkálat során szegélykövet cseréltek, alapoztak, majd aszfaltot öntöttek. A felújítás része volt a járdák aszfaltozása is. A továbbiakban a zöldövezetek kialakítása, a parkolóhelyek kifestése következik, majd ezt követően licitre bocsájtják a kialakított parkolóhelyeket.

Jeszenovics Róbert-Károly szerint szükséges volt a feljavítási munkálat, a járdafelület és a parkoló rossz állapota miatt, amelyet már több lakó is jelzett, de mivel pénzhiány miatt nem volt lehetőség ezidáig a munkálatot elvégezni, ezért az idei költségvetés kialakításában prioritásként szerepelt ez a művelet.

Hasonló munkálatot terveznek a továbbiakban a Ștefan cel Mare utcában a vajnafalvi tömbházaknál (az Ady Endre utca alsó szomszédságában).

A kivitelezést önerőből valósította meg a helyi önkormányzat.

Új járdák a központban

Befejeződött a nemrég megkezdett járdafalújítás a városközpontban. A kivitelezés során a Raiffeisen Bank és az Euro GSM közti részen, valamint az OTP Bank és a Turist vendéglő közti szakaszon újították fel a járdafelületet piskótakővel. Ezzel párhuzamosan a Karácsony patak felett áthaladó, két kisebb híd járófelülete is felújult, új korlátokat, illetve virágtartókat helyeztek el rajtuk.

A jelenlegi városvezetés mandátuma óta, immár negyedik éve a helyi önkormányzat minden évben egy- egy szakaszon végzett járdafelújítást.

Tervezik a Központi Park (Pokolsár környékén) gyalogos felületének megújítását és a Supercoop parkoló átépítését, de jelenleg anyagiak hiányában nincs lehetőségük ennek elvégzésére.

Cserélik a hibás vezetéket

Megkezdte a Közművek Rt. a Dózsa György utcában a szennyvízvezeték cseréjét – tudtuk meg Jeszenovics Róbert-Károlytól. Az elöljáró elmondta, hogy egy hosszabb ideje tartó probléma merült fel az érintett szakaszon. A szennyvízvezetéket kerámiacsőből építették és az összeillesztéseknél, az idő során, a fák gyökerei belenőttek a csőbe. Ennek következménye, hogy nagyobb mennyiségű szennyvíz, áradások alkalmával a víz nehezen folyik le, összegyűl, a kanálisokból kitör, elárasztva az udvarokat, pincéket, közterületeket.

Megoldásként a helyi önkormányzat több alkalommal is kérte az illetékes szolgáltatót, a sepsiszentgyörgyi Közüzemek Rt.-t, hogy cserélje ki az illető vezetéket. A szolgáltató próbálkozott a csövek kimosatásával, de az nem használt. Végül a polgármesteri hivatal többszöri felszólítása után nekikezdtek a vezeték cseréjének.

Az alpolgármester reméli, hogy mihamarabb befejezik az érintett vezeték cseréjét, és ezúttal valóban megoldódik a szennyvízprobléma az adott városrészen, hiszen az utóbbi időkben nem egy lakónak, s ezáltal az önkormányzatnak okozott fejfájást a tarthatatlan állapot.

Karbantartott piknikzónák

A turistaszezon beköszöntével folyamatosan karbantartják a piknikzónákat a Tündérvölgyben, a Tündérvölgyben levő vízesésénél, a Lőrincz Zsigmond Sípályánál, illetve a Montana szálló háta mögött.

Jeszenovics Róbert-Károly megjegyezte, hogy amióta az időjárás nyáriasra váltott, nagyon megnőtt a piknikzónák iránt az érdeklődés. Szinte folyamatosan vannak turisták, de sajnos ezeket a helyeket több esetben a medvék is látogatják.

Mint az elöljáró mondta: a RO-Alert naponta figyelmeztet a medvék jelenlétére az érintett zónákban. Bár ezek a medvék barátságosnak tűnnek, mégis veszélyesek, mivel vadállatról beszélünk, éppen ezért felhívja a városvezetés az odalátogatók figyelmét, hogy egyesek rossz szokásával ellentétben, ne menjenek a medvék közelébe, mert könnyen tragédia lehet a vége.

Az önkormányzat jelentette az illetékes hatóságoknál a kialakult helyzetet, és kérték a szükséges lépések mielőbbi megtételét.

Lehetőség az online adófizetésre

Kovászna Város Polgármesteri Hivatala értesíti a lakosságot, hogy a természetes és jogi személyek által befizetendő helyi adókat és illetékeket, bírságokat a ghiseul.ro (címe https://www.ghiseul.ro) platform segítségével, online is törleszthetik.

Gyerő József polgármester megjegyezte: az elején bizonyára kevesebben fognak élni az online fizetés lehetőségével, de a jövőre nézve reméli, egyre többen választják az adófizetés ezen formáját.

A polgármester hozzátette: ha valakinek problémája adódik az online kifizetéssel, akkor arról értesítse a polgármesteri hivatalt, útmutatásért, segítségért.

Karbantartott kommandói út

Jeszenovics Róbert-Károly tudatta, hogy a helyi önkormányzat elvégezte a Kommandó-Kovászna közti útszakasz karbantartását. A javítási munkálat során utat gyalultak, tömörítettek, és ahol szükséges volt, törtkövet szórtak az úttestre. A polgármesteri hivatalhoz érkező visszajelzések szerint a Kommandóra vezető makadámút jelenleg jó állapotban van.

Hozzászólások