Felhívás!

Rászálltak a szemetelőkre

Rászálltak a szemetelőkre

„Már alig várják, hogy elkapjanak valakit” – ez a jelszó a kőröspataki tanácsban, miután hat darab, bármikor, bárhova elköltöztethető vadkamerát „élesítettek be” azokon a részeken, ahová egyesek szemetet szoktak kihordani.

Azt mondják: „akárki is lesz, aki lebukik”, példát fognak statuálni. A bírságokat is megtoldták egy nullával, 500 és 5000 lej között fizethet egy magánszemély, 2000 és 10.000 között egy jogi személy, hogyha a zöldbe üríti a szemetet.

E „hagyományos szokás” fenntartásának a világon semmi értelme nincs (nem, mintha eddig lett volna), hisz nem világos, hogyha a Tega Rt. elviszi a kapu elől a hulladékot, akkor mi motiválja azt, aki szekérre rakja és a patak medrébe vagy a mezőre üríti? A tavasz során a szociális munkások (ismét) több száz zsák szemetet gyűjtöttek össze, ám az eső miatt megáradt patak ismét „terített egy réteget”. Ebbe a munkába a gyerekeket is rendszeresen bevonták, ám idén a koronavírus-járvány miatt erre nem került sor.

A polgármesteri hivatalban abban bíznak, hogy „egyszer csak sikerül mindet összeszedni”, és ha a természettisztelet nem is akadályoz meg mindenkit a szemetelésben, a kamerák és a magas bírság „elrettentő erővel” hat majd. 

 

Hozzászólások
Nukleáris provokáció előkészítésével vádolta meg Kijevet az orosz katonai szóvivő

Nukleáris provokáció előkészítésével vádolta meg Kijevet az orosz katonai szóvivő

Kijev nagy horderejű provokációra készül a zaporizzsjai atomerőműben augusztus 19-én, António Guterres ENSZ-főtitkár ukrajnai látogatása idején, amellyel kapcsolatban Moszkvát fogják megvádolni az erőműben bekövetkezett katasztrófa előidézésével – jelentette ki csütörtökön Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Románia a magas éves inflációs rátával rendelkező uniós országok között volt júliusban

Románia a magas éves inflációs rátával rendelkező uniós országok között volt júliusban

Az éves inflációs ráta a júniusi 8,6 százalékról 8,9 százalékra emelkedett júliusban az euróövezetben, az Európai Unióban pedig 9,6 százalékról 9,8 százalékra nőtt. A legmagasabb inflációs rátát Észtországban, Lettországban, Litvániában, a Cseh Köztársaságban, Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában jegyezték.