Hirmondo

Rászálltak a szemetelőkre

Rászálltak a szemetelőkre

„Már alig várják, hogy elkapjanak valakit” – ez a jelszó a kőröspataki tanácsban, miután hat darab, bármikor, bárhova elköltöztethető vadkamerát „élesítettek be” azokon a részeken, ahová egyesek szemetet szoktak kihordani.

Azt mondják: „akárki is lesz, aki lebukik”, példát fognak statuálni. A bírságokat is megtoldták egy nullával, 500 és 5000 lej között fizethet egy magánszemély, 2000 és 10.000 között egy jogi személy, hogyha a zöldbe üríti a szemetet.

Hirdetés
Hirdetés

E „hagyományos szokás” fenntartásának a világon semmi értelme nincs (nem, mintha eddig lett volna), hisz nem világos, hogyha a Tega Rt. elviszi a kapu elől a hulladékot, akkor mi motiválja azt, aki szekérre rakja és a patak medrébe vagy a mezőre üríti? A tavasz során a szociális munkások (ismét) több száz zsák szemetet gyűjtöttek össze, ám az eső miatt megáradt patak ismét „terített egy réteget”. Ebbe a munkába a gyerekeket is rendszeresen bevonták, ám idén a koronavírus-járvány miatt erre nem került sor.

A polgármesteri hivatalban abban bíznak, hogy „egyszer csak sikerül mindet összeszedni”, és ha a természettisztelet nem is akadályoz meg mindenkit a szemetelésben, a kamerák és a magas bírság „elrettentő erővel” hat majd. 

 

Hozzászólások