Felhívás!

Trianon-emlékmű Kálnokon

Trianon-emlékmű Kálnokon

Kálnokon is van Trianon-emlékmű – hívta fel a figyelmünket Tóth Anna. A református lelkész minden rosszindulat nélkül céloz arra a lapunkban (is) megjelent írásra, miszerint Zalánpatakon volna az egyetlen ilyen jellegű emlékhely a megyében.

 Az emléktáblát június 4-én avatták fel a kálnoki református vártemplom cintermében.

– Mi megemlékező, de ugyanakkor hálaadó szertartás keretében avattuk fel az emlékhelyet. Hálát adtunk Istennek, hogy ezerszáz évvel a honfoglalás után és száz évvel az impériumváltást követően itt vagyunk, megvagyunk, erős közösséget alkotunk, amely hisz abban, hogy itt kell és itt is fog élni – mondta el a református lelkipásztor.

A munkát, amelynek költségeit a helyi közösség önerőből állta, Ráduly Zoltán fafaragó végezte el. A mostani Magyarország és a körülötte lévő elszakított területeket ábrázoló faragványhoz egy kopjafa és egy korlát is tartozik, amelyre tenyérnyi széles nemzetiszínű szalagra, nap és vízálló arany betűkkel felírták mind a 130 kálnoki református család nevét.

Az avatóünnepségen Tóth Anna tiszteletes tartott áhítatot, a fafaragó mellett beszédet mondott Szigyártó András presbiter, Költő Zselyke és Tóth Orsolya IKE-s fiatalok verset mondtak.

 

Hozzászólások
Nukleáris provokáció előkészítésével vádolta meg Kijevet az orosz katonai szóvivő

Nukleáris provokáció előkészítésével vádolta meg Kijevet az orosz katonai szóvivő

Kijev nagy horderejű provokációra készül a zaporizzsjai atomerőműben augusztus 19-én, António Guterres ENSZ-főtitkár ukrajnai látogatása idején, amellyel kapcsolatban Moszkvát fogják megvádolni az erőműben bekövetkezett katasztrófa előidézésével – jelentette ki csütörtökön Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Románia a magas éves inflációs rátával rendelkező uniós országok között volt júliusban

Románia a magas éves inflációs rátával rendelkező uniós országok között volt júliusban

Az éves inflációs ráta a júniusi 8,6 százalékról 8,9 százalékra emelkedett júliusban az euróövezetben, az Európai Unióban pedig 9,6 százalékról 9,8 százalékra nőtt. A legmagasabb inflációs rátát Észtországban, Lettországban, Litvániában, a Cseh Köztársaságban, Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában jegyezték.