Hirmondo

Sok könyv, kevés olvasó

Sok könyv, kevés olvasó

Szeptember 4-én, vasárnap Csernátonban a Haszmann Pál Múzeum udvarán rendezték VII. székelyföldi huszár- és katonanóta-találkozót. A részletekbe, továbbá a Sylvester Lajos Községi Könyvtár terveibe Ágoston József művelődésszervező, a Pakó András Dalkör vezetője avatta be lapunkat.

Hirdetés
Hirdetés

Az alsócsernátoni templomban rendezett istentiszteletet követően a résztvevők a központi parkban lévő Hősök emlékművénél felvonták a székely zászlót és elhelyezték a kegyelet koszorúit, majd a rétyi Kováts András Fúvósegyesület akkordjaira a múzeumkertbe vonultak ebédelni. Itt érdekes színfoltként az érdeklődők megtekinthették a helyiek, illetve a Maros menti gombászegyesület tagjai által a csernátoni erdőben gyűjtött ehető és mérgező gombákat bemutató kiállítást.

Tamás Sándor megyetanácselnök, Dimény-Haszmann Orsolya múzeumvezető és Rákosi Árpád polgármester köszöntője után a szabadtéri színpadon a műfaj szerelmesei mintegy húsz háromszéki, Hargita, illetve Maros megyei kórus, közöttük a száztagú székely férfidalárda tagjainak előadását hallgathatták végig, emellett Veress Hunor és zenekara, a kézdiszentkereszti Tisztás Néptáncegyüttes, a csernátoni Pántlikácska néptánccsoport, szólistaként pedig Káplán György, Barabás Lajos, Rigián Melinda, Antal Tibor és Sipos Sándor szórakoztatta a nagyérdeműt.

– Talán a hagyományok éltetésénél is fontosabbnak tartom a találkozó közösségformáló erejét. Egyebek mellett online műsorokat állítunk össze a többi kórussal közösen, legközelebb karácsonyra készülünk hasonlóval – nyilatkozta lapunknak Ágoston József. Hozzátette, a Pakó András Dalkör már készül a karácsonyi műsorral is. „Saját műsorral is készülünk, amelyet mindig december 26-án, a református templomban adunk elő. Ezt megelőzően Marosvásárhelyen, a helyi Bernádi György Kamarakórussal közösen az aradi vértanúk tiszteletére adunk közös koncertet.”

A Sylvester Lajos Községi Könyvtár pincegalériájában a közelmúltban nyílt meg az V. IKA Képzőművészeti Alkotóműhely szeptember 23-áig látogatható zárókiállítása. „Az adományképek gyűjteményét mi kezeljük, és azokat többfelé is megmutattuk, így például Kolozsváron két kiállításunk volt, de Marosvásárhelyen és Kézdivásárhelyen is láthatták a képeket az érdeklődők, legközelebb pedig szeptember 27-én, Koltón lesz kiállítás” – részletezte. Októberben a Csángóföldi reflexiók című kiállítás képeit visszük „haza” Középlokra, emellett Székelyudvarhelyre, Sepsiszentgyörgyre és Kovásznára is tervezik elvinni a kiállítás képeit. ki.

Ami a könyvtári tevékenységet illeti, arról így nyilatkozott. „Úgy működünk, mint általában a falusi könyvtárak: mintegy tizennégyezer kötetet számláló, gazdag könyvállományunk van, ám olvasóból elkelne több. Idén négy író–olvasó-találkozót rendeztünk, és még legalább egyet tervezünk év végéig” – sorolta a terveket.

Fotó: Vargyasi Levente

Hozzászólások