Hirmondo

„A legjobb befektetés”

„A legjobb befektetés”

Amint arról írtunk, szeptember 5-én az alsócsernátoni Végh Antal Általános Iskola pedagógusai és diákjai felújított tanintézmény kapuját léphették át az átadóünnepséggel egybekötött tanévnyitón.

Hirdetés
Hirdetés

A huszonöt, nyolcadikosok által kísért előkészítős bevonulását követően Kiss Imre főtanfelügyelő méltányolta, hogy a Csernátonban 1584-ben már működő népiskola utódintézménye ma is ellátja oktatói, nevelői feladatait. „Írásos dokumentumok igazolják, hogy Háromszéken már a 15. századtól működtek népiskolák. Megyénk népiskola-hálózata már a kezdetekkor sem maradt el semmiben a más országrészekétől, és a Kárpát-medence oktatástörténetéről nem beszélhetünk a háromszéki adatok figyelembe vétele nélkül. Örömmel tölt el, hogy az alsócsernátoni Végh Antal Általános Iskola ma, az első írásos bejegyzést alapul véve több mint ötszáz év elteltével is ellátja oktatói, nevelői feladatait. S teszi ezt úgy, hogy a legkorszerűbb működési követelményeknek megfelelően, az országos helyreállítási terv keretében megújított épületben kezdheti meg a 2002–2003-as tanévet. Úgy gondolom, a legjobbkor és a legjobb helyre jött a pályázati támogatás az iskolafelújításra” – hangsúlyozta, majd eredményes tanévet kívánt mindenkinek.

Takács Lajos alsócsernátoni református lelkész ünnepi áhítata, Kedves Tibor római katolikus plébános áldása, majd az iskola Szóró Dorina és Gergely Tamás vezette furulyacsoportjának előadása után Rákosi Árpád polgármester az előkészítősökhöz idézett beszédében nem mellőzte az önkritikát sem. „Az elengedhetetlen tanévnyitóbeszédek, a fontoskodó, idézetekkel tele szövegek nemcsak hosszak és unalmasak, hanem azt is jelzik, hogy vége az előkészítősök eddig szórakoztató, játékos életének, és valami más következik” – vélte. Az elöljáró a beruházás jelentőségéről is szólt. „Tavaly ősszel, a szomszédos óvodaépület átadásán örömömnek adtam hangot. Ez az öröm idén fokozódik, hiszen ugyancsak egy tetszetős, tágas, minden kényelmi funkcióval ellátott, minden igényt kielégítő épület előtt állunk, melyet szeretnénk átadni az ifjúságnak, hogy belakják, otthonra leljenek benne, vigyázzanak rá, és őrizzék meg a következő nemzedékek számára” – hangsúlyozta. A helyi fejlesztések országos programja keretében megvalósított felújítás részleteit is megosztotta a megjelentekkel.

Az iskola furulyacsoportjának előadása színt vitt az ünnepségbe
– A pályázat kedvező elbírálása után a helyi polgármesteri hivatal 2020 júliusában szerződést kötött a Baumeister vállalattal, és munkához láthattak. A 2021-es és az idei év első háromnegyede az építkezés jegyében telt el. A kivitelező, akárcsak az óvoda esetében, itt is kitűnő munkát végzett. Mintegy 3,2 millió lejes beruházásról beszélünk, mely összeg jókora részét az önkormányzat vállalta magára, ami nem kis terhet rótt a község költségvetésére – emelte ki, megjegyezve, ez egy megtérülő befektetés volt. „Minden elköltött lej a legjobb helyre került, a legjobb befektetés, ha a jövő zálogát jelentő gyerekekre gondolunk” – hangsúlyozta, köszönetet mondva mindazoknak, akik hozzájárultak az óvoda-, illetve iskolafelújításhoz.

– Itt állunk egy alapjaiban megújult épületegyüttes előtt. Tavaly egy új óvodaépületet avathattunk fel, és most nem túlzás azt mondani, hogy egy teljesen új iskolában kezdhetjük a tanévet – ekképpen vezette fel beszédét Virág István iskolaigazgató. Az intézményvezető hozzátette, az idős épület korszerűsítése időszerű volt. „A több mint 100 éves épület nagyon megérett a felújításra, és hála a község vezetésének 2015-ben elindult egy olyan folyamat, melynek köszönhetően ma itt ünnepelhetünk. Az iskola alapjának megerősítésétől az új tetőszerkezetig, minden részen jól átgondolt, alapos felújítás történt, melynek eredményeként azt mondhatom, a Végh Antal Általános Iskolában tanuló 176 diák egy korszerű, igényes környezetben kezdheti meg a tanévet.” Miután köszönetet mondott a felújításért, és sikeres tanévet kívánt a diákoknak és pedagógus-kollégáinak egyaránt, Kocsis Annamária szaktanfelügyelő olvasta fel saját, hatodikos korában írt versét a diákseregnek, majd a szalagvágást követően a jelenlévők meglátogatták a felújított épület tantermeit.

Hozzászólások