Hirmondo

Komolyan vették a járványt

Komolyan vették a járványt

Megkezdődött a sokat várt aszfaltozás Zabolán, az önkormányzat új traktorral bővítené a gépparkot, járvány alatt ingyenes maszkokat osztottak a lakóknak – derült ki a Fejér Levente polgármesterrel folytatott beszélgetés során.

Zabolán javában folyik az aszfaltozás a Felszegnek nevezett részen – tudtuk meg Fejér Levente polgármestertől, az első réteget már le is öntötték. Az elöljáró elmondta, a helyi költségvetésből 1 millió lejt fordítottak erre az 1140 méter hosszú útszakaszt érintő munkálatra. A kivitelezést a Kovászna megyei Valdek Kft. végzi, és két hónap a határideje a megvalósításnak.

A másik, önerőből történő munkálatra, vagyis a Szörcse és Telek közötti útszakasz aszfaltozására is zajlik a közbeszerzés. Erre két jelentkező van, és az utolsó elbírálási fázisban tart a procedúra.
A faluban 13 kilométernyi utca vár leaszfaltozásra, erre két pályázatot is benyújtottak. Az egyikre (AFIR) kivitelezőt keresnek, míg a másik (PNDL) a technikai elbírálás szakaszában vesztegel.

Hirdetés
Hirdetés

Traktort vásárolnak

A zabolai önkormányzat önerőből traktort vásárolna. A szükséges bürokratikus lépeseket megtették, ott jártunkkor épp árajánlatokat vártak a liciten résztvevő cégektől. A községvezetés egy minimum 100 lóerős traktort szerezne be, illetve mellé hóekét is. Fontos kritérium a számukra, hogy a traktornak legyen első és hátsó hidraulikus rendszere, hogy rá lehessen szerelni a hóekét, illetve a szippantót.

Az önkormányzatnak van ugyan egy 2008-ban vásárolt traktorja, de az már kezdi felmondani a szolgálatot. Az új megvásárlása után a régit liciten eladásra bocsátják. A zabolai községháza gépparkjában a traktor mellett van még szippantó, traktorutánfutó, földgyalu, buldóeszkavátor, illetve egy arra szerelhető sánctisztító kasza.

smart

Éjjeli őrség a járvány alatt

A megyei rendőrség jóváhagyásával önkéntes polgárőrséget, vagy­is éjjeli őrséget hoztak létre Zabola községben az éjszakai kijárási tilalom alatt. Zabola településen két személy, míg Szörcsén két másik személy végezte ezt a szolgálatot naponta 22 órától hajnali 6 óráig. Munkájuk során a község települései között őrjáratoztak. A zabolaiak az önkormányzat autójával jártak, míg a szörcseiknek az üzemanyagköltségeit a polgármesteri hivatal fedezte. Az éjjeli őrök a rendőrség munkáját segítették olyan értelemben, hogy ha mozgást észleltek, jegyezték az adatokat, és ha szükséges volt, értesítették a rendőröket, akik Orbaiszék-szerte őrjáratoztak.

Kétezer maszkot osztottak ki

A zabolai önkormányzat a katonai rendeletekhez igazodva a koronavírus terjedésének megfékezésére hozott intézkedéseket maradéktalanul betartotta. A község minden üzletét ellátták saját felelősségű kijárásra vonatkozó nyilatkozattal. A szigorítások alatt ebből több ezer példányt nyomtattak. Emellett 2 ezer egészségügyi maszkot vásároltak, amelyekből elsősorban a 65 év felettieknek adományoztak, de jutott még a bolti eladóknak, illetve azoknak a lakóknak is, akik munkába jártak a szükségállapot alatt. További maszkok beszerzését tervezik, amiből a tanároknak, valamint a cukorbetegeknek is juttatna az önkormányzat.

A közterek higiéniájára is figyeltek. Kézi motorpumpát vásároltak, amivel több rendben lefertőtlenítették a zabolai lépcsőházakat, valamint az üzletek és orvosi rendelő előtti tereket. Ugyanakkor kézfertőtlenítőket helyeztek el a tömbházak lépcsőházában.

Ennyien voltak intézményes karanténban

A katonai rendelet bevezetéséről ott jártunkig (május közepe – a szerk.) 13 személy volt intézményes karanténban Zaboláról. Az étkeztetésük fejenként, napjára 70 lejbe került, a szállásuk pedig 230 lejbe. Ez egy személyre leosztva a kötelező két hétre 4200 lejt jelentett, ami a 13 személyre számolva összesen 54.600 lejt tesz ki. Hogy ez az összeget végül a zabolai önkormányzat számláját terheli-e, még nem tisztázódott. Fejér Levente és több polgármester is úgy értelmezi, hogy azon település önkormányzatát terhelik az anyagiak, ahol ezeket az intézményes karanténközpontokat kialakították. Az illető önkormányzat majd a Közegészségügyi Igazgatóságnak nyújtja be a számlát, de ha ott mégsem térítik vissza ezen kiadásokat, akkor a zabolai polgármesteri hivatalt terheli a községből származó, intézményes karanténban lévők utáni összeg kifizetése.

Ezen kívül valamivel több mint 50 személy volt házi elkülönítésben. Az önkormányzat felajánlotta a segítségét a bevásárlásban és más ügyek lebonyolításában, de többségük nem igényelte azt, mivel megoldották rokonokkal, szomszédokkal.

Kóborkutya-gondok

A polgármester elmondta, a község lakóitól számos panasz érkezett hozzájuk a kóbor kutyákra és az általuk okozott támadásokra: nemrég egy gazdánál két juhot öltek meg az ebek. Az önkormányzat már egyszer megtette a szükséges lépéseket a kutyaprobléma megoldására, viszont a prefektúrán visszautasították a határozattervezetet. Mivel Zabolának nincs saját kutyamenhelye, így mindenképp licitet kell hirdetnie erre vonatkozóan, majd szerződést kötnie a jelentkező állatmenhellyel. Ám ezt megelőzően szükség van egy dokumentumra, mely feljogosítja őket ezen licit meghirdetésére, amit viszont a prefektúra nem fogadott el, mivel nem tartották be az átláthatóságra vonatkozó 30 napos kifüggesztési határidőt. Most újra kifüggesztették a dokumentumot, amit jóváhagyásra majd ismét eljuttatnak a prefektúrához, és csak azután indulhat a közbeszerzés. A községvezetés tisztában van, hogy még hosszú az út a tényleges kutyabefogásokig, ezért a lakók türelmét és megértését kéri, ugyanis ez az egyetlen törvényes útja a kóborkutya-gond orvoslásának.

Hozzászólások