Hirmondo

Jó hírek és útvesztők

Jó hírek és útvesztők

A polgármesteri hivatalnak ismét halasztást kellett kérnie az AFIR-os pályázat esetében, az egy év halasztás azonban nem jelenti azt, hogy ne kéne azonnal hozzálátni a munkálatokhoz. Ezen kívül több, kisebb-nagyobb feladat vár az önkormányzatra a közeljövőben – ezekről mesélt a polgármester.

– Újabb halasztást kellett kérnünk Gyulafehérvártól az utak modernizációját magában foglaló pályázat kivitelezésére, ugyanis a meghirdetett licit határidejének lejártáig nem jelentkezett egy cég sem a munkálatokra. Közelebbről ismét meghirdetjük, reméljük, ezúttal sikerrel. A probléma az, hogy amióta elkészítettük a költségvetést, folyamatosan emelkednek az árak. A négy kilométeres útszakasz értéke 400 ezer lejjel emelkedett – részletezte Fejér Levente. Mint mondja, reméli, tovább nem emelkedik, hanem soha nem érnek a végére.

Hirdetés
Hirdetés

A munkát vállaló szakcég hiánya okoz problémát egy megyei tanácsnál leadandó pályázatnál is. A 2-es számú kultúrotthon kisebb munkálatáról van szó, a polgármester szerint azonban senki nem akarja vállalni.

– Nagyobb horderejű felújítást igényelne az épület, mint amennyit a pályázat megenged, ugyanis egy egész falat újra kéne rakni. Ezzel azonban nem férnénk bele az időbe, így kisebb javításra kerülne sor, tetőmodernizálással együtt. Ha azonban nem kerül senki, aki bevállalná, akkor bele kell vágnunk egy komoly tervbe, illetve máshol kell keresnünk hozzá finanszírozást – fejtette ki a polgármester.

A székelytamásfalvi Thúry-Bánya kastély javítása ezzel szemben a terv szerint halad, az előtanulmány készítésén a sor. Az A kategóriás épületek javítására kiírt pályázat első lépésben pozitív elbírálást kapott.
– Neki kell fognunk az előtanulmány elkészítésének, hogyha elnyerjük a pályázatot, akkor tudjunk tovább haladni, ne hátráltasson semmi. A probléma az, hogy ezek mind nagy költségek műemlékről lévén szó, eléggé másak az árak, mint más épületek esetében – tette hozzá.

Egy másik feladat, amin jelenleg munkálkodik a zabolai tanács, az a területrendezési terv elkészítése, ami elég hosszadalmas folyamat, de a polgármester reméli, legoptimálisabb körülmények között jövő tavaszra meglesz.

– Szintén nagy munkálat, szintén nagy költségekkel, de olyannyira fontos is. Van rá időnk bőven, hisz a határidő 2023-ban jár le. Már tavaly nyáron nekifogtunk, mindenképp szeretnénk haladni vele, hiszen nagy az igény rá. Rengetegen szeretnének építkezni a Csipkésben, viszont az a rész nem beépíthető terület egyelőre. Jó lépésben haladunk, be van tartva az ütemterv, de szükség van még egy szűk évre, amíg teljesen pontra nem tesszük. Aztán tíz évig nem lesz gondunk ezzel – reménykedett Fejér. 

Hozzászólások