Hirmondo

Hatalmas kárt okozott a víz

Hatalmas kárt okozott a víz

A hónap elején öntötte el az ár Zabolát, hatalmas károkat okozva az utakban és a lakók portáján. A javítások, munkálatok azóta is folynak a faluban, az önkormányzat munkaerejének teljes kapacitását felemésztve. Fejér Levente polgármester szerint az egyik legnagyobb projekt a pávai híd helyreállítása lesz.

Július elsején hajnalban zúdult le akkora eső a faluban, hogy az utcákat patakká változtatta. Az önkormányzat munkatársai a tűzoltósággal együtt már aznap nekiláttak a munkálatoknak, elsőként a lakóhá­zaknál: kutakból, pincékből szivattyúzták a vizet. Utána elkezdték a csapadék által kimosott utakat helyreállítani.

Hirdetés
Hirdetés

– Lassacskán minden utcában elsimítottuk az utakat az erőgépünkkel, hogy majd le tudjuk kövezni. Néhány napra rá azonban ismét olyan eső lett, hogy megint úszott minden a Csipkésben, Felszegen és a pávai részen. Olyan volt, mintha semmit az égvilágon nem csináltunk volna. Öröm az ürömben, hogy nem sikerült addig lekövezni az utakat, hanem azt is elmosta volna újból a csapadék – részletezte Fejér Levente polgármester.

Mint mondta, utána az is gond volt, hogy a bányák nem adtak követ, a tervezettnél kicsit később tudták azt elkezdeni. Hozzátette, még múlt héten is volt olyan porta, ahonnan szivattyúzni kellett a vizet a pincéből, most már a tűzoltók segítsége nélkül.

– Nagyon sok lakó szerencsére megértette az intelmet, így a környékről felvásárolták az összes búvárpumpát. Mindenki igyekezett saját maga megoldani a problémát, hiszen várni a tűzoltóság és a polgármesteri hivatal beavatkozására eléggé időigényes – hangsúlyozta az elöljáró.

Fejér kiemelte, szerencse, hogy Székelytamásfalvát, Szörcsét nem érintette a probléma, Petőfalván mezőgazdasági területek kerültek „csak” víz alá, nem volt olyan nagy a kár, mint Zabolán.

– Ennyi kárt még sosem okoztak az időjárási viszontagságok, a legnagyobb talán a pávai híd károsulása, a híd melletti út másnapra ugyanis beszakadt, mivel kimosta a víz a homokot a híd lábánál. – A Tegás szemétszállító autó súlya alatt történt, majdnem beleesett a patakba. A munkásokkal, erőgépekkel, segítségre siető lakókkal három órán át kínlódtunk, amíg sikerült épségben kiszedni az autót.

Elhelyeztünk most oda egy 3,5 tonnás súlykorlátozó táblát, de kértem a prefektúrát, hogy szálljon ki egy bizottság, mérje fel a kárt. Hátha valamilyen sürgősségi alapból tudunk pénzt lehívni, mert hanem ebben az évben nem tudjuk megoldani – részletezte.

Három évvel ezelőtt felbecsülték a szóban forgó híd modernizálásának költségeit, akkor elérte az 560 ezer lejt. A polgármester szerint az árak emelkedése miatt mostanra már eléri a 700-800 ezret is.
– 2018-ban ugyancsak egy árvíz mosta ki a hídlábakat, most már viszont teljesen tönkretette. Ezt a munkálatot helyi költségvetésből nem tudjuk vállalni, ha kapnánk finanszírozást sürgősségi alapból, a közbeszerzés és a munkálatok ideje is lerövidülne. Elég forgalmas hídról van szó. Próbálunk egy összekötőt kialakítani a másik utcából, de oda is rengeteg töltést kellene hordanunk, hogy járhatóvá tegyük a személygépkocsik számára, abban az esetben, hogyha ez a híd teljesen felmondaná a szolgálatot, vagy abban az esetben is, ha sor kerülne a munkálatokra – fejtette ki a polgármester.

Mint mondta, nagyjából ötven háztartás érintett a falu azon részén. Személygépkocsikkal egyelőre járható, a szemetet pedig egy kisebb tegás autóval szállítják ezentúl. 

Hozzászólások