Hirmondo

Füzesabonyiak viszontlátogatása

Füzesabonyiak viszontlátogatása

Július végén eseménydús hétvége volt Zabolán, ahol vendégül látták az anyaországi Mezőkövesdi SE fociklub juniorjait, emellett az ugyancsak magyarországi Füzesabony természetbarát aktivistái is a községbe látogattak.

Sebestyén Levente falumene­dzser, a zabolai Vénusz Sport Egyesület elnöke lapunknak elmondta, nemrég a Vénusz Sport Klub a Kovács Zsolt edző és fia, Zsombor vezetésével érkezett Mezőkövesdi SE NB I-es fociklub 2007-es juniorjait látta vendégül. Az anyaországi kis focistákat szülők is elkísérték, és mivel zömében először jártak Székelyföldön, a házigazdák a Vénusz juniorjaival szervezett teremlabdarúgó-mérkőzés után a vidék néhány turisztikai látványosságát is megmutatták vendégeiknek. Így meglátogatták Székely Nemzeti Múzeumot, a Vadászmúzeumot, majd egy körút során megismerhették a Szent Anna-tó környékét és annak legendáját, a nyergestetői kopjafaparkot, továbbá a Mikes-kastély parkját.

A vendégek az említettek mellett megcsodálták az elmúlt három évben felújított zabolai sportlétesítményeket, illetve a fitneszparkot. Utóbbit a megyetanács által sportbázis-bővítésre kiírt pályázaton nyert pénzből hozta létre a helyi önkormányzat.

Hirdetés
Hirdetés

– A rövid, de tartalmas együttlét alatt őszinte barátságok szövődtek, kezdődő kapcsolatoknak raktuk le az alapköveit, melyek erősítése érdekében a részükről jövő meghívásnak lehetőségeinkhez mérten eleget teszünk, és juniorjainkat mi is elvisszük Mezőkövesdre. Köszönjük Kovács Zsoltnak és csapatának, hogy minket választottak – mondta Sebestyén Levente.

Természetbarátokkal túráztak

A szóban forgó hétvégén a Füzesabony Természetbarát Egyesület aktivistái látogattak Zabolára Somogyi Imrével, az ottani túramozgalom vezetőjével az élen, viszonozva a helyiek júniusi látogatását. A füzesabonyi csapat idén a Királykőre, a Vargyas-szorosba, az Almási-barlangba és a Dániel-kastélyba túrázott.

– Erős és őszinte barátságok kötődtek a két testvértelepülés lakosai között, amelyet ápolni kívánunk az elkövetkezőkben – mondta el lapunknak Sebestyén Levente.

Füzesabony és Zabola 2015-ben írta alá a testvértelepülési szerződést, és azóta a két település képviselői rendszeresen részt vesznek egymás rendezvényein, ünnepségein. Így az elmúlt években március 15-e alkalmával közös kopjafát állítottak Nyergestetőn a székely hősök tiszteletére, tavaly a zabolaiak az ‘56-os forradalom emlékére állítottak székelykaput Füzesabonyban. A napokban 40 fős csapat látogat Zabolára a néptánctábor alkalmával, majd autóbusznyi zabolait fogadnak a magyar nemzeti ünnepen.

Hozzászólások