Hirmondo

Ezúttal nem áll le a kultúra

Ezúttal nem áll le a kultúra

Kovásznán is zajlik a héten a Filmtettfeszt, vagyis az Erdélyi Magyar Filmszemle. Szerdától szombatig minden nap vetítenek filmet a művelődési központban, vasárnap pedig a Szent István király római katolikus templomban. A kultúrakedvelőknek azonban nem csak filmvetítésekkel, hanem különböző kiállításokkal is kedveznek a művelődési ház munkatársai a következő időszakban.

A Filmtettfeszt tegnap kezdődött el a fürdővárosban, az érdeklődők a Zárójelentés című magyar filmdrámát tekinthették meg 18 órától. Ma a Hab című magyar romantikus vígjátékot vetítik, holnap a Becsúszó szerelem c. magyar romantikus vígjáték tekinthető meg. Szombaton újabb magyar romantikus vígjáték várja a filmkedvelőket, a 2021-es Így vagy tökéletes című film. Minden nap 18 órától kezdődik a mozi a művelődési központban, kivéve vasárnap, amikor 12 órától a Szent István-templomban vetítik a Lángolj és világíts! című magyar dokumentumfilmet.

A vetítéseken a részvétel ingyenes, a rendezvény főszervezője a kolozsvári Filmtett Egyesület, a helyi társszervezők pedig a Kovászna Városi Művelődési Ház és a FIKOSZ – Fiatalok Kovásznáért Szervezet.

A Maros–Mezőségi Művésztelep kiállításának megnyitója

Az október 8–17. között zajló Székelyföld-napok rendezvénysorozat keretében nyitják meg október 8-án, pénteken 17 órakor az Ignácz Rózsa-teremben a Maros–Mezőségi Művésztelep kiállítását. A tárlatot Czirják Lajos festőművész, a művésztelep vezetője méltatja.

A művésztelep 2009-ben alakult a Mezőségen működő öt – csittszentiváni, mezőbándi, mezőbergenyei, mezőmadarasi és mezőpaniti – alkotótábor összefogásával. 1999-ben Mezőpanitban szerveztek alkotótábort Molnár Dénes grafikus kezdeményezésére – a második tábort már nem élte meg, de örökségül hagyta, hogy folytatni kell –, majd 2002-ben Mezőmadarason és Csittszentivánon, 2003-ban pedig Mezőbergenyén nyíltak táborok. 2008-ban a környékbeli települések közül ötödikként Mezőbánd is csatlakozott az alkotótábornak otthont adó mezőségi falvakhoz. A szervezők rendelkezésére álló pénz függvényében mindenik táborba évente 15–25 hazai és külhoni képzőművészt hívnak meg, akiknek munkáit a táborok végén bemutatják a helyi, székelyföldi és erdélyi közönségnek.

2021-es Csoma-tárlat

Szintén a Székelyföld-napok alkalmával nyitják meg október 14-én, csütörtökön 18 órakor a Mi a te mítoszod tematikájú Csoma-tárlatot a Kádár László Képtárban. Sor kerül továbbá a Kőrösi Csoma Sándor-díj, valamint a Szentimrei Judit-díj ünnepélyes átadására is.

A pályázati kiírásnak megfelelően a legjobbnak ítélt mű alkotója Szentimrei Judit-díjban részesül, műve az Erdélyi Művészeti Központ gyűjteményébe kerül, 2022-ben egyéni tárlattal mutatkozhat be a kovásznai közönségnek, valamint 1500 lej pénzjutalmat is kap. A meghirdetett tematika szellemiségét legjobban kifejező alkotás szerzője Kőrösi Csoma Sándor-díjat kap, a mű pedig a Kovászna városi Kádár László Képtár anyagát gazdagítja, a díjjal járó pénzjutalom szintén 1500 lej.

A tárlatot Kányádi Iréne művészettörténész, a Partium Keresztény Egyetem tanára méltatja. A zsűri tagjai: Vécsi Zoltán művészettörténész, Kányádi Iréne művészettörténész és Dimény András festőművész.

Megtekinthető kiállítások

Szigeti G. Csongor vizuális művész Talált művek című tárlata október 10-ig tekinthető meg a Kádár László Képtárban, amely hétfőtől péntekig 11–16 óra között tart nyitva. Csoportos jelentkezésre is van lehetőség a 0770.420.087-es telefonszámon. A jegy felnőtteknek 4, diákoknak és nyugdíjasoknak 2 lejbe kerül.

Folyamatosan látogatható továbbá a Gazdáné Olosz Ella képzőművészeti galéria is, amelyben a művésznő legjelentősebb alkotásaiból álló kiállítás tekinthető meg a művelődési ház épületében. Ez a könyvtár órarendje szerint látogatható keddtől péntekig 9–17 óra, szombaton pedig 9–14 óra között.

A szervezők felhívják a nézők figyelmét, hogy Kovásznán a Covid-megbetegedések száma 3 és 6 ezrelék között mozog, így a vonatkozó törvény szerint kell eljárniuk az előadások és filmvetítések szervezésekor. A filmszínházak és az előadásokat, koncerteket szervező kulturális intézmények tevékenységének szervezése és lebonyolítása csak a nézőtér maximális befogadóképességének 50%-os kihasználtsága, valamint védőmaszk-viselési kötelezettség mellett megengedett, amennyiben az illető megyében/településen az előfordulási arány az elmúlt 14 napban nagyobb, mint 3/1000 és kisebb, mint 6/1000.

A részvétel csak azon személyek számára megengedett, akik rendelkeznek 10 napnál régebbi, érvényes SARS-CoV2 elleni oltási igazolással, 72 óránál nem régebbi negatív SARSCoV-2 fertőzöttség elleni RT-PCR teszteredménnyel, 48 óránál nem régebbi igazolt negatív SARS-CoV2 fertőzöttség elleni antigén gyorsteszt-eredménnyel, vagy akik az igazolt SARS-CoV2 fertőzöttség utáni védettségi időszak 15-ik és 180-ik napja között vannak. Jelen részvételi feltételek csak a 12 évnél idősebb személyekre vonatkoznak (a 2021. szeptember 9-i 932-es sz. kormányhatározat alapján).

Hozzászólások