Hirmondo

Munkálatok a fürdővárosban

Munkálatok a fürdővárosban

Több munkálat is zajlik jelenleg Kovásznán, dolgoznak a városközponttól a szívkórházig tartó járdán, továbbá megújul a helyi tűzoltóság és a csomakőrösi iskola épülete is. Az önkormányzat kihelyezte az első két, népművészeti tárgyak árusítására alkalmas házikót is a központban.

A Mihai Eminescu utcában fogtak neki az önkormányzat munkatársai a járda javításának, a hegymenet jobb felén.

– Ez régi kívánsága volt a vajnafalviaknak, hiszen onnan a nagyon gyatra állapotban lévő járdákon kell lejönniük a városközpontba, például az iskolásoknak a líceumba. A munkálatokat kétlépcsős formában szeretnénk elvégezni, így jelenleg csak a hegymenet jobb felén dolgozunk. A ballal gondban vagyunk, mivel azon a részen ki kell cserélni a vízvezetéket, mert meghibásodott, nagy a veszteség rajta, ehhez viszont elő kell teremtenünk a szükséges anyagi forrásokat – magyarázta Gyerő József polgármester.

Jelenleg a Hősök terétől a tündérvölgyi komplexumig újítják a járdát, 2018-ban modernizálták a park felső felétől a szívkórházig tartó szakaszt. A munkálatokat helyi költségvetésből finanszírozzák, ez mintegy 800 ezer lejes tételt jelent az önkormányzatnak.

Épületeket korszerűsítenek

Saját költségvetésből újítják fel a helyi önkéntes tűzoltóság épületét is, amelynek tetejét tavaly cserélték ki. Jelenleg a homlokzaton dolgoznak, valamint a hőszigetelést teszik pontra, néhány nyílászárót is kicserélnek, amelyeket tavaly nem sikerült. A munkálat nagyjából 60 ezer lejbe kerül.

A héten aláírta a polgármester a kivitelezési szerződést a csomakőrösi iskolaépület felújítására is.

– Tavalyelőtt újítottuk fel az épület belterét, kijavítottuk a villany- és vízhálózatot is egy, a megyei tanács által meghirdetett pályázat révén. Ugyanígy végezzük a jelenlegi munkálatokat is. A megyei tanács írt ki falusi környezetben lévő épületek felújítására szóló pályázatot, azt nyertük el, így összesen 250 ezer lejből (áfával együtt) végezzük a modernizációt, amelynek felét a megyei tanács adja, felét pedig mi álljuk – fejtette ki. Az iskolánál tetőcsere, homlokzat-felújítás, a nyílászárók cseréje és a védőjárda kiöntése következik.

Kihelyezték a butikokat

Helyi vállalkozók részéről fogalmazódott meg az igény a városvezetés felé: szeretnék, ha az önkormányzat biztosítana számukra népművészeti és emléktárgyak árusítására alkalmas helyiségeket. Az önkormányzat nemrég vásárolt kettőt, amelyeket a központba helyeztek ki, nemsokára bérbe is adják az árusoknak.

– Ezekben a házikókban kimondottan népművészeti és emléktárgyakat árusíthatnak majd, nemsokára megejtjük a licitet is, ami szerint bérbe adjuk. A városközpontban elhelyezett két nagyobb házikón kívül szeretnénk még további három kisebbet is vásárolni, amelyeket a Tündérvölgyben állítanánk fel – mondta el az elöljáró.

A helyi tanács meghosszabbította a jelentkezési határidőt a Tiszta udvar, rendes ház versenyre. Október 11-ig lehet jelentkezni kertes ház és tömbház kategóriákban.

Hozzászólások