Hirmondo

Minden szinten dolgoznak

Minden szinten dolgoznak

Szó szerint értendő a cím, Uzonban készül a jövő nemzedéknek szánt új óvoda alapozása, és tetőtől talpig kész a Pünkösti-kúria, mely hosszadalmas munkálat után biztosít kellemes, kulturált környezetet a falu közösségeinek.

Szeptemberben átvette az önkormányzat a felújított Pünkösti-kúriát a kivitelezőtől. A 2017-ban leszerződött, 2.954.222 lej értékű munkálat igen sok bonyodalom után fejeződött be, határidő-hosszabbítást is kellett kérni a bürokratikus huzavona miatt, de végül annál hamarább befejezték a munkát, hiszen ennek 2022 februárjáig kellett megtörténnie. Építészetileg sem volt egyszerű a munkálat, meg kellett erősíteni az alapokat, mélyíteni a pincét, megoldani a fűtést, mosdót, kazánházat kialakítani.

A felújított házat három civil szervezet veszi majd igénybe, tulajdonképpen ugyanazok, amelyek eddig is használták: az IMUK (Ifjak Mozgalma Uzon Községért), az Atlantisz Fúvószenekar és a Nyugdíjasklub), az impozáns tetőtérben kialakított nagyteremben pedig bármilyen más rendezvényre sort lehet keríteni.

Azonban a XVIII. században épült kúria közösségi használatba vétele még késhet, hiszen ezután következik a berendezése, a bútorokat a továbbiakban szerzi be a hivatal. Az épület avatóját az Uzon községi napokra időzítené a polgármester asszony, de a járványhelyzet bizonytalansága, no és a bútorzat megérkezése mindent kérdőjelessé tesz, a legvalószínűbb, hogy novemberben lesz az ünnepélyes esemény, melyen valószínűleg jelen lesznek a Pünkösti család leszármazottai is.

Eközben a szabadidőpark mellé tervezett korszerű óvodának folyik az alapozása: a 2018 tavaszán megnyert pályázatban idén szerződték le a kivitelezést, miután rengeteg módosítást kellett a terven elvégezni a különböző jóváhagyások, építészeti engedélyek megszerzése végett. A licitet végül egy târgoviștei cég nyerte meg, amely külföldi vendégmunkásokkal dolgoztat, így kihívást jelent értekezni a munkálatot végzőkkel.

A 746 négyzetméter alapterületű épületben négy terem lesz 80 gyermeknek, egy teljesen bebútorozott, rendezett udvarral, játszótérrel rendelkező gyöngyszemet vehet birtokba az uzoni közösség. Jelenleg 53 gyermek van az óvodában, de Bordás Enikő polgármester reméli, hogy a helyi bővülő lehetőségek láttán az uzoni szülők majd helyi intézményekbe adják a kicsiket, akiket eddig a megyeszékhelyre vittek napközi otthonba, mert Uzonban csak rövid programos óvoda működött. Ráadásul az egyház felújítja az iskola mellett álló egyik épületét, bölcsődét alakít ki benne.

A lisznyói kultúrotthon esetében most licitálnak a felújítás kivitelezőjére, ott is teljes körű megújulásban lesz része az épületnek a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) támogatásból. A volt lisznyói néptanács épületét szintén rendbe teszik, ott kap majd helyet a Diakónia Idősgondozó Szolgálatának az irodája, hogy a házi beteggondozást végző ápolók elvégezhessék a munka adminisztratív részét. A többi helyiségben bántalmazott nőket befogadó otthont vagy más szociális célú egységet szeretne kialakítani a polgármesteri hivatal, egy civil szervezettel vagy egyházzal együtt.

Hozzászólások