Hirmondo

Eddig átvészelték a járványt

Eddig átvészelték a járványt

A koronavírus-járvány miatt bevezetett szükségállapotból felocsúdott faluban lassan minden visszaáll a régi kerékvágásba, osztotta meg lapunkkal Molnár Barna megbízott községvezető, akivel megvalósításokról és tervekről beszélgettünk.

Molnár Barna a kéthónapos szükségállapot kapcsán lapunknak így nyilatkozott. „A tömbházak lépcsőházait és a tanács épületét önerőből, majd szakcéggel fertőtleníttettük, emellett elláttuk kézfertőtlenítővel. A tanácsnál nem állt le a tevékenység, zárt ajtók mögött dolgoztunk tovább. Szerencsére fertőzött személy nem volt a faluban, persze házi elkülönítésben, illetve intézményes karanténban voltak és jelenleg is vannak külföldi munkáról hazatért személyek. Nem volt semmiféle fegyelmi gond, a lakosság betartotta az előírt korlátozásokat, a rendőrséggel is kitűnően együttműködtünk, nálunk nem történtek lopások”, hangsúlyozta az elöljáró.

A szó a folytatásban az idei tervekre és megvalósításokra terelődött, így megtudtuk, hogy hozzáláttak az alsólemhényi iskolaépület régóta tervezett felújításához. „Végre, jó hírekkel szolgálhatok, hiszen a tetőszerkezet szigetelését és cseréppel való födését, az épület szigetelését és meszelését, a régi nyílászárók cseréjét és a vízelvezetést is magába foglaló általános javítás áprilisban elkezdődött. A régi fásszínt elbontottuk, helyette új, födött alkalmatosság is épül. A szerződés értelmében a kivitelező cégnek tizenkét hónap alatt kell elvégeznie az említett munkálatokat, ám bízom benne, hogy az őszi tanévkezdéskor az iskolaépületben zavartalanul folytatódhat az oktatási tevékenység”. A munkát a tetőszerkezet felújításával kezdték, ottjártunkkor az egykori szolgálati lakást és a könyvtárat magába foglaló melléképület tetőzetén dolgoztak.

Hirdetés
Hirdetés

A három alsólemhényi utca felújítását és a felsőlemhényi, 2B jelzésű községi út korszerűsítését célzó, a PNDL2 nevet viselő országos fejlesztési program keretében nyertes pályázattal, ha araszolva is, de haladnak. „Elkészült a kivitelezési terv, a dokumentumokat benyújtottuk engedélyezésre, amint a jóváhagyások megtörténnek, meghirdetjük a licitet a munkálatra.

A Szent Mihály-hegyi műemlék templom felújításának ügye is jól halad, újságolta az elöljáró. „A Központi Régiónál jóváhagyták a felújítási tervet, a munkavégzésre jelentkező három cég közül a legjobb árajánlatot adó vállalkozás lett a befutó, és amennyiben a másik két cég nem fellebbezi meg a döntést, reményeim szerint június végéig, legkésőbb július elejéig aláírjuk a szerződést, és munkához láthatnak.

Amint arról írtunk, a központtól Kézdivásárhely irányába tartó, 350 méteres szakaszon önerőből építene járdát a helyi önkormányzat. „Amint az engedélyeket beszerezzük, keresünk egy céget, és munkához látunk”, biztosított Molnár Barna. Ugyanígy a Veresvíz felé vezető műút és a Felsőlemhény közötti, a Vadaskertig tartó, mintegy 700 méter hosszú erdei útszakaszt, a „senki útját” is felújítanák. „A tervek elkészültek, az engedélyeket beszereztük, ám anyagi gondok merültek fel, hiszen a munkavégző cég túl nagy összeget kért. Ám mindenképpen szeretnénk elvégezni azt a munkát is mielőbb.”

Emellett a mellékutcákat is javítanák, kavicsoznák, füvet nyírnának és a sáncokat takarítanák, ám itt akad egy kis bökkenő. „Egy emberünk felmondott, egy másik betegszabadságon van, a harmadik nyugdíjba vonult, így egyetlen emberünk maradt, aki nem győzi a munkát. Sajnos, a törvény értelmében vészhelyzetben sincs lehetőségünk munkaerő alkalmazására. Újabb enyhítések bevezetésére várunk, hiszen munkaerőre van szükségünk”, hangsúlyozta az elöljáró.

Hozzászólások