Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szükségállapotot hirdetett ki Ecuadorban Lenín Moreno

Szükségállapotot hirdetett ki Ecuadorban Lenín Moreno Külföld

Szükségállapotot hirdetett csütörtökön az országos tömegtüntetések és közlekedési sztrájk miatt Lenín Moreno ecuadori elnök.

Hirdetés
Hirdetés

A megmozdulások az üzemanyag-támogatások négy évtizede bevezetett rendszerének eltörlése, valamint a munkavállalókat védő törvényi rendelkezések gyengítése miatt robbantak ki.

„A közrend, a nyugalom és a lakosság biztonsága, valamint a káoszt szítók ellenőrzése érdekében országos szükségállapotot rendelek el” – olvasható az államfő Twitter-üzenetében. „Ismétlem, készen állunk a párbeszédre, de nem engedünk a zsarolásnak, és a törvényeknek megfelelően fogunk eljárni” – tette hozzá.

Moreno egy későbbi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy döntését az erőszakos incidensek miatt hozta meg, amelyek célja kormányát „megkárosítani és destabilizálni”. Leszögezte, nem hátrál meg a kedden bejelentett intézkedésektől. A támogatások eltörlése az üzemanyagárak növekedését eredményezte.

Maria Romo belügyminiszter közölte: tizenkilenc embert őrizetbe vettek úttorlaszok létesítése és más bűncselekmények elkövetése miatt.

Ecuador-szerte ezrek vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak a kormányzati intézkedések ellen. A rendőrség könnygázzal oszlatta az utakon és autópályákon torlaszokat emelő tüntetőket, akik gumiabroncsokat égettek és kormányellenes jelszavakat skandáltak. A latin-amerikai államban leállt a buszforgalom és a taxisok is sztrájkolnak.

Az ecuadori energetikai és nem megújuló erőforrások minisztériuma október 1-jén jelentette be, hogy az ország 2020. január 1-jével kilép a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéből (OPEC). A tárca szerint a döntés az ország pénzügyi stabilitását hivatott szolgálni.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük