Felhívás!

Mi történik a szemétbe került étellel?

Mi történik a szemétbe került étellel? Életmód

Napjaink egyik legfontosabb célkitűzése, hogy minél kevesebb élelmiszer végezze a szemétlerakókban. A feldolgozók szerint azonban egyelőre olcsóbb megsemmisíttetni a mellékterméket, mint újra felhasználni.

A NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet nemrég felmérést készített a magyarországi élelmiszeripari cégek körében. Ennek eredményéből kiderült, hogy az ágazati szereplők alapvetően nem ítélik súlyos problémának a kérdést, a veszteségeket a technológiai folyamatok természetes velejárójaként kezelik. A cégek fele – jellemzően a nagyobb feldolgozók – ugyanakkor nyilvántartja, hogy mennyi hulladék keletkezett a gyártás során.

Túl szigorú a szabályozás

Sokak szerint nagyon nehéz az élelmiszer-hulladék felhasználása, ugyanis túl szigorú szabályozás vonatkozik például az adományozásra és a takarmányozásra is. A legtöbb felesleg takarmányként hasznosul, de jelentős mennyiség kerül a hulladéklerakókba is. A felmérésben részt vevő cégek a szigorú szabályok mellett a hulladékok alternatív felhasználásának költségét is nagy problémának tartják.

Rengeteg étel landol a szemétben

Ahogy a napokban a HáziPatika.com is megírta, nem hoztak jelentősebb áttörést az élelmiszer-pazarlás visszaszorítását célzó hazai törekvések. A Magyarországon keletkező élelmiszer-felesleg mennyisége ugyanis nem csökkent az elmúlt három évben. Ez azt jelenti, hogy még mindig nagyjából 1,8 millió tonna étel kerül a szemetesbe évente.

Azonban nemcsak a kidobott élelmiszer mennyisége aggasztó, de annak újrafelhasználása sem túl hatékony: a kukában landoló ételekből mindössze 80-100 ezer tonna a menthető élelmiszer.

(MTI, hazipatika.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.