Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megállapodásra jutott az EP és az EU Tanácsa: Kövesi lesz az európai főügyész

Megállapodásra jutott az EP és az EU Tanácsa: Kövesi lesz az európai főügyész Románia

Egyezségre jutott kedd este az Európai Parlament (EP), illetve az Európai Unió Tanácsának tárgyalóbizottsága abban, hogy Laura Codruţa Kövesit nevezik ki az Európai Ügyészség vezetőjévé – tájékoztat közleményében az EP.

Hirdetés
Hirdetés

Az európai főügyész személyéről zajló tárgyalások idén tavasszal kezdődtek. Az Európai Parlament az eljárás kezdetétől Laura Codruţa Kövesit támogatta a tisztségre, míg az EU Tanácsa a volt román korrupcióellenes főügyész ellenfele, a francia Jean-Francois Bohnert kinevezését szorgalmazta. Múlt csütörtökön azonban az uniós tagállamok kormányainak állandó képviselőiből álló bizottság (Állandó Képviselők Bizottsága – COREPER) is Kövesi támogatásáról döntött.

„Laura Codruţa Kövesi a tökéletes választás az európai főügyészi tisztségre, hiszen kiváló szakmai képesítéssel rendelkezik. Ugyanakkor Romániának eddig nem jutott egyetlen kulcsfontosságú európai tisztség sem, most azonban Kövesi lesz az Unió női vezetőinek egyike” – nyilatkozta az EU Tanácsának képviselőivel való egyeztetés után Juan Fernando López Aguilar spanyol EP-képviselő, az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) tagja, az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) elnöke.

„Örömmel tölt el bennünket, hogy Kövesi vezeti majd az Európai Ügyészséget, hiszen az EP szemszögéből ő a leginkább megfelelő választás egy erős és hiteles intézmény élére. Laura Codruţa Kövesi kiváló szakember, nagyszerű eredményeket ért el a korrupció elleni küzdelem terén, ugyanakkor figyelemre méltó rugalmasságról és nagy bátorságról tett tanúbizonyságot” – fogalmazott Monika Hohlmeier német EP-képviselő, az Európai Néppárt tagja, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának (CONT) elnöke.

A spanyol Maite Pagazaurtundua, a Renew Europe EP-csoport tagja, a LIBE-bizottság alelnöke azt mondta, Kövesi megválasztásával az Európai Ügyészség elkezdheti tevékenységét, amellyel a cél nagyobb védelmet és biztonságot nyújtani az uniós állampolgároknak. „Az új intézménynek kulcsszerepe lesz az EU pénzügyi érdekei ellen intézett támadások elkövetőinek megbüntetésében. Csak a bűnözők nyugtalankodhatnak e megállapodás nyomán” – tette hozzá.

A Kövesi kinevezéséről szóló megállapodást hivatalosítania kell még az EP-nek és az EU Tanácsának.

Ez idáig 22 tagállam csatlakozott az Európai Ügyészséghez (EPPO), amely 2020 végétől kezdi el tevékenységét. Az EU-ból hamarosan kilépő Egyesült Királyságon kívül öt uniós ország nem vesz részt az együttműködésben, azaz Svédország, Magyarország, Lengyelország, Írország és Dánia.

Az EPPO központi székhelye Luxemburgban lesz. Az intézményt a főügyész és az ügyészi kollégium irányítja majd, a testületben a kezdeményezéshez csatlakozott valamennyi tagállam képviseltetni fogja magát. Az EPPO a tervek szerint kiegészíti majd az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) és az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynökségének (Eurojust) tevékenységét, ezek ugyanis nem indíthatnak nyomozást vagy büntetőeljárást a tagállamokban.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük