Felhívás!

Összegyűltek a bizalmatlansági indítványhoz szükséges aláírások

Összegyűltek a bizalmatlansági indítványhoz szükséges aláírások Románia

Összegyűltek a szükséges aláírások a parlamentben a bizalmatlansági indítvány beterjesztéséhez, amelyet most először több törvényhozó támogatott kézjegyével, mint amennyi a kormány megbuktatásához szükséges – tudta meg az ellenzéki Nemzeti Liberális Párttól (PNL) kedden a Mediafax hírügynökség.

Ludovic Orban, a PNL elnöke korábban jelezte, hogy a bizalmatlansági indítványt – amelyet az őszi ülésszakban egyetlen alkalommal kezdeményezhet az ellenzék – csak akkor terjesztik be a szociáldemokrata Viorica Dăncilă miniszterelnök vezette kormány ellen, ha azt legalább 233 képviselő és szenátor aláírja: ennyi szavazat szükséges ugyanis a kormány leváltásához.

A Mediafax hírügynökség értesülése szerint a PNL bizalmatlansági indítványát kedd délutánig 238 honatya látta el kézjegyével.

Az információt Călin Popescu-Tăriceanu ALDE-elnök is megerősítette, elmondása szerint az Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) húsz törvényhozója is ellátta kézjegyével a dokumentumot.

“Jelenleg 238 aláírás van és 233-ra lenne szükség. Ez azt jelenti, hogy a bizalmatlansági indítvány át fog menni. Mielőtt aláírtuk volna, mi voltunk az egyetlen alakulat, amely felkérte a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), hogy álljon elő a többi lépéssel is (…) Azt mondtuk nekik: ‘Álljatok elő egy kormányprogrammal’. (…) Legalábbis a főbb irányelvekkel, a legfontosabb dolgokkal, amelyekre a jövendőbeli kormány tevékenységét alapozza” – nyilatkozta Tăriceanu a Radio Gold FM-nek.

Tăriceanu szerint ennek a jövendőbeli kormánynak a mandátuma rövid lesz.

“Azt szeretném, hogy belépésünk a kormányba, ha erre sor kerülne, a következő parlamenti választásokon elért eredményeink alapján történjen” – fűzte hozzá az ALDE elnöke.

Az alkotmány szerint a bizalmatlansági indítvány beterjesztéséhez a törvényhozók negyedének aláírása is elégséges, és csak a kormány leváltásáról rendezendő szavazásnál kell megszerezni a honatyák többségének támogatását.

Romániában a mindenkori ellenzék már csak a médiaérdeklődés miatt is minden parlamenti ülésszakban kísérletet tesz a kormánybuktatásra. A szociálliberális kormánykoalíció felbomlása nyomán azonban most valós esély mutatkozik a Dăncilă-kabinet leváltására, ezért a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki erő nem akarta eljátszani az egyedi alkalmat: ezért akarta már az indítvány beterjesztéséhez megszerezni a kormánybuktatáshoz elégséges támogatást.

A bizalmatlansági indítványon szereplő aláírások szokatlanul magas számától függetlenül egyelőre nem vehető biztosra a Dăncilă-kormány bukása, hiszen ez azon múlik, hogy annak megvitatásakor jelen lesz-e, illetve megszavazza-e az indítványt a törvényhozók több mint 50 százaléka.

A PNL tervei szerint a bizalmatlansági indítványt jövő héten terjesztik a parlament elé, amely október 7-én szavazna a Dăncilă-kormány sorsáról.

Romániában azt követően alakult ki politikai válság, hogy a bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) augusztus végén kilépett a kormányból. A parlamenti mandátumok 45 százalékával rendelkező PSD kisebbségi kormányzásra készült, és az ALDE pártütőivel próbálta feltölteni a kormányt, politikai ellenfelük, a jobboldali Klaus Johannis államfő azonban Dăncilă valamennyi miniszterjelöltjének kinevezését megtagadta.

Ciolacu: a bizalmatlansági indítvány nem fog átmenni

A bizalmatlansági indítvány, amelyet az ellenzék be szándékozik nyújtani, nem fog átmenni, állítja Marcel Ciolacu, a képviselőház elnöke, aki szerint sokkal könnyebb aláírásokat gyűjteni, mint meggyőzni a parlamenti képviselőket, hogy jelen legyenek és szavazzanak.

“A bizalmatlansági indítvány nem fog átmenni! A következő napokban tanúi lehetünk majd, hogy az öt pártból álló ellenzék küzdeni fog a bizalmatlansági indítvány megszavaztatásáért. Mint általában, most sincs semmiféle kormányprogramuk készenlétben, még egy vázlatuk sem arra az (nagyon valószínűtlen) esetre, ha kormányra jutnak. Tudja valaki, hogy kit javasolnának a miniszterelnöki tisztségre?! Nem! Ők csak rombolni akarnak! Nehezemre esik elképzelni, hogyan zajlanának a találkozók mindenféle kormányprogram-tervezet nélkül Orban, Barna, Ponta, Tomac és Kelemen között, akik teljesen eltérő elveket vallanak” – írta Marcel Ciolacu szerdai Facebook-bejegyzésében.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.