Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Johannis: a héten véglegesítjük a javaslatcsomagot a külhoni szavazás javítása érdekében

Johannis: a héten véglegesítjük a javaslatcsomagot a külhoni szavazás javítása érdekében Románia

Megalakította az Államelnöki Hivatal azt a munkacsoportot, amely kidolgozza a javaslatcsomagot a külhoni szavazás megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó törvények módosítására, és még ezen a héten elkészül egy dokumentum, amelyet továbbítanak az illetékes hatóságoknak – jelentette be szerdán Klaus Johannis államelnök.

Hirdetés
Hirdetés

„Rögtön a választások után bejelentettem, hogy létre fogok hozni egy munkacsoportot, amely kidolgozza a javaslatcsomagot a külhoni szavazás megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó törvények módosítására. Létrehoztuk a munkacsoportot, az már dolgozik is, és még ezen a héten véglegesítjük a dokumentumot, és eljuttatjuk azt minden illetékes hatóságnak, hogy az ezután következő választásokon, melyek közül az első az államelnöki lesz, jobban végezhessék dolgukat, hatékonyabb legyen a szervezés” – mondta az államfő a Románia Fejlődéséért Koalíció szerdai plenáris ülésén.

Johannis ugyanakkor elmarasztalta az illetékes hatóságokat a május 26-i, külhoni szavazás felelőtlen kezeléséért.

„A külföldön élő román állampolgárok mindig fontosak voltak számomra, és továbbra is fontosak lesznek. Sajnálatos módon azonban a gondok még a közigazgatás terén sem oldódtak meg esetükben. Mielőtt tisztségbe léptem volna, nagy botrány volt a 2014-es novemberi választásokon a külhoni szavazókörzetekben. Akkor módosítottunk a törvényen, úgy tűnik azonban, hogy nem eléggé, és íme, most az európai parlamenti választáson és a referendumon megismétlődött a helyzet. Ne gondolják azonban, hogy valaki vállalta ezért a felelősséget. Az elmúlt években nálunk tökéletességre fejlesztették a felelősség elől való menekvés gyakorlatát. A külügyminiszter, Isten őrizz! Hogy is lehetne a miniszter úr hibás?! Nem, az államelnök. Miért írta ki a népszavazást?! Akik a szervezéssel foglalkoztak, hát hogy is lehetnének ők hibásak?! Az általam kinevezett nagykövetek a hibásak, nekik kellett volna foglalkozniuk a dolgokkal, és így tovább” – ironizált felszólalásában Johannis.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük