Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Dăncilă szerint Johannis közölte vele, hogy elutasítja a két miniszterjelölt kinevezését

Dăncilă szerint Johannis közölte vele, hogy elutasítja a két miniszterjelölt kinevezését Románia

A miniszterelnök állítása szerint az államfő közölte vele, hogy elutasítja a szállításügyi, illetve a regionális fejlesztési minisztérium élére jelölt személyek kinevezését.

A pénteki kormányülés elején Viorica Dăncilă azt mondta, Klaus Johannis elnök ismét bebizonyította, hogy nem képes ellátni az alkotmány által is előírt közvetítő szerepet. „Az államfő minden nyilvános szereplésének hangsúlyozottan politikai jellege van, csak azzal foglalkozik, hogy támadja a Szociáldemokrata Pártot” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, a nap folyamán tárgyalt Johannisszal a szállításügyi, illetve a regionális fejlesztési miniszteri tisztségre vonatkozó javaslatokról, és az elnök közölte vele, hogy el fogja utasítani a miniszterjelöltek kinevezését, de ezúttal sem indokolta meg döntését.

Dăncilă szerint az államfő ezzel ismét bebizonyította, hogy akadályozni akarja a kormány tevékenységét, ugyanakkor olyan helyzetet idéz elő, amely árt az ország nemzetközi megítélésének, hiszen Romániának úgy kell átvennie az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, hogy e két fontos minisztérium helyzete nem tisztázott.

Hirdetés
Hirdetés

Az alkotmánybíróság múlt heti határozatában megállapította, Klaus Johannis államfő alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő a kormány és az Államelnöki Hivatal között azáltal, hogy elhalasztotta a szállításügyi és a regionális fejlesztési minisztérium élére jelölt személyek kinevezését. A taláros testület ugyanakkor leszögezte, hogy az államfőnek haladéktalanul ki kell bocsátania a két miniszteri tisztség megüresedéséről szóló rendeletet, majd indoklással ellátott írásos választ kell küldenie a kormányfőnek a miniszteri tisztségekre vonatkozó jelölésekkel kapcsolatban.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottsága november 21-én határozott arról, hogy Lia Olguţa Vasilescut jelöli a regionális fejlesztési, Mircea Drăghici-ot pedig a szállításügyi miniszteri tisztségbe. A döntést azt követően hozta meg a testület, hogy Johannis elnök elutasította Ilan Laufer és Lia Olguţa Vasilescu kinevezését e két tárca élére.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük