Felhívás!

Még mindig töretlen Ceaușescu népszerűsége

Még mindig töretlen Ceaușescu népszerűsége Románia

29 évvel a kommunista rendszer bukása után még mindig pozitívan ítélik meg a románok Nicolae Ceaușescut.

A román szociológiai intézet arról kérdezte a romániai lakosokat, hogy az elmúlt több mint harminc év távlatában az ország vezetői közül kit tekintenek a legnépszerűbbnek. A listán a jelenlegi Klaus Johannis államelnök mellett Emil Constantinescu, Nicolae Ceaușescu, Ion Iliescu és Traian Băsescu is szerepel.

Ebből meglepő módon az derül ki, hogy a közel 30 évvel a rendszerváltás után az ország lakosságának többsége az egykori kommunista párt vezetőjéről Nicolae Ceausescuról van a legpozitívabb véleménnyel az összes eddigi államelnök közül.

A megkérdezettek 64,3%-a pozitívan vélekedik a volt román diktátorról, csupán 31, 7% -a ítélte meg negatívan. Ez azt jelenti, hogy ötből egy román még mindig nosztalgiával gondola a 89 előtti időszakra, az ebbe a kategóriába tartozó válaszadók 45%-a 49 éves vagy annál valamivel fiatalabb, vagyis ahhoz a generációhoz tartozik amely a 20 évesnél fiatalabb volt a rendszerváltás előtt.

Ettől eltekintve jelenleg csak egyetlen elnök, Klaus Johannis népszerűsége éri el a 50%-ot az országvezetők közül. A Szociológiai Tanulmányok Intézete által készített felmérés során 1065 18 év fölötti lakost kérdeztek november 15 és december 6. között.

(Transindex/Adevărul)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.