Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az USR a minimálbér adómentes emelését kéri a kormánytól

Az USR a minimálbér adómentes emelését kéri a kormánytól Románia

Az USR azt kéri a kormánytól, hogy ne adóztassa meg azt az összeget, amellyel növelni tervezi a minimálbért január 1-jétől, mert csak így érhető el, hogy az emeléssel járó pluszpénz az emberek, „nem pedig az állam zsebébe” kerüljön.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pénteki közleményében rámutatott, a kormánynak érdekében áll növelni a bruttó minimálbért, mert ezáltal az adóbevételek is nagyobbak lesznek. A kormány által beígért 450 lejes emelés valójában csak 250 lejes lesz, ha megadózzák. „Ha azonban ezt az összeget nem adóztatja meg az állam, az teljes egészében azoknál marad, akik megdolgoznak érte és szembe kell nézniük az áremelkedésekkel” – fogalmaztak az ellenzéki párt képviselői.

Claudiu Năsui USR-képviselő, volt gazdasági miniszter úgy véli, a kormány „adóügyi fegyverként” használja a minimálbért, hogy még több pénzt vegyen el a versenyszférától. „Ezért emeli a bruttó minimálbért a nettó minimálbér adómentes növelése helyett” – magyarázta. Ugyanakkor azonban az USR „minimális elvárásokat támaszt Ciolacuval és Ciucával szemben”, tekintve, hogy kedden a koalíciós pártok szenátorai elutasították a felsőház költségvetési bizottságában az USR tervezetét a minimálbérre kivetett adók eltörléséről. A „nulla adó intézkedés” különösen az alacsony jövedelműek számára lenne kedvező, csökkentené a szegénységet és ösztönözné a munkavállalást – hangoztatták.

A munkaügyi minisztérium honlapján csütörtök este közzétett határozattervezet értelmében 2023. január 1-jétől 3000 lejre nő a bruttó minimálbér, ami 17,6 százalékos növekedést jelent 2022 decemberéhez képest. Az intézkedés 2.181.134 munkavállalót érint.

forrás: Agerpres

fotó: Gábos Albin

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük