Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Velencei Bizottság: az új román igazságügyi törvények “általában véve jó irányba mutatnak”

Velencei Bizottság: az új román igazságügyi törvények “általában véve jó irányba mutatnak” Románia

Az új román igazságügyi törvények “általában véve jó irányba mutatnak” – állapította meg előzetes elemzésében a Velencei Bizottság.

Az Európa Tanács péntek este közleményben ismertette alkotmányjogi szakértői testületének a bírák és ügyészek jogállásáról, az igazságszolgáltatás megszervezéséről, illetve a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) működéséről szóló jogszabályokkal kapcsolatos jelentését.

A tájékoztatásban hangsúlyozták, tekintve, hogy előzetes véleményezésről van szó, amelyet a testület sürgősségi eljárásban ad ki, nem zárható ki, hogy a három jogszabályban a megfigyelteken kívül más problémák is fennállnak, de úgy vélik, hogy az új törvények “általában véve jó irányba mutatnak”.

A román igazságügyi minisztérium szintén közleményben számolt be arról, hogy a véleményezés 21 pozitívumot emel ki az új törvényekkel kapcsolatban. Ezek közül a legfontosabbak:

  • a vezető ügyészek kinevezésének, illetve a tisztségből való felmentésének eljárása átlátható és demokratikus;
  • a vezető beosztásokba való előléptetés a bíróságokon és ügyészségeknél megfelel az európai normáknak;
  • tiszteletben tartják a bírák véleménynyilvánítási szabadságát;
  • a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ügyészeinek kiválasztása mentes a politikai beavatkozásoktól, a DNA megőrzi autonómiáját és függetlenségét;
  • a főügyész csak írásban, indoklással ellátva cáfolhatja meg az ügyészek döntéseit;
  • a törvényeket széles körű konzultáció nyomán fogadták el;
  • a parlament gyorsított eljárással fogadta el a törvényeket, de a procedúra demokratikus és átlátható volt, valamennyi parlamenti frakció és érdekelt intézmény kifejthette véleményét;
  • az előírások nem érintik negatívan a korrupció elleni küzdelmet;
  • a jogszabályok értelmében az igazságügyi minisztérium szerepe adminisztratív és menedzseri feladatokra korlátozódik.

A pozitívumok mellett négy ajánlást is megfogalmaz a véleményezés, amelyeket a minisztérium “figyelemmel és nyitottsággal” megvizsgál majd – tették hozzá a közleményben.

Amint az az Európa Tanács tájékoztatásából kiderül, a Velencei Bizottság ajánlásai szerint a bírósági és ügyészségi vezetők helyetteseit is versenyvizsgával kellene kiválasztani. Ugyanakkor úgy vélik, a vezető tisztségű ügyészeket – beleértve a legfőbb ügyészt, valamint a DNA és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) főügyészét is – hosszabb időre kellene kinevezni, második mandátum lehetősége nélkül; a főügyésznek nem lenne szabad megkerülnie a hierarchiát, amikor azt tapasztalja, hogy az ügyészek jogellenes vagy indokolatlan intézkedéseket hoznak.

A Velencei Bizottság ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a román hatóságok nem kérték ki a véleményezést a jogszabályok elfogadása előtt.

forrás: Agerpres

fotó: pexels.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük