Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Iohannis az energiaárakról: jól megalapozott és kiegyensúlyozott megoldásokra van szükség

Iohannis az energiaárakról: jól megalapozott és kiegyensúlyozott megoldásokra van szükség Románia

Jól megalapozott és kiegyensúlyozott megoldásokat kell találni az energiaárak emelkedése jelentette problémára – nyilatkozta csütörtökön Klaus Iohannis.

Hirdetés
Hirdetés

Az államfő a cernavodai nukleáris központnál tett látogatása alkalmából beszélt erről. Mint mondta, a jelenlegi válsághelyzetben rendkívül fontos szerepe van a kiszolgáltatott energiafogyasztók védelméről szóló, nemrég kihirdetett törvénynek, illetve a megnövekedett lakossági energiaszámlák kompenzálásáról szóló sürgősségi kormányrendeletnek, emellett azonban további gazdaságvédelmi intézkedésekre van szükség.

„A döntéshozók által mérlegelt megoldásoknak jól megalapozottaknak és kiegyensúlyozottaknak kell lenniük, hogy a jelenlegi energiahelyzet ne váljon leküzdhetetlen teherré a különböző társadalmi kategóriák, az iparban működő vállalatok és általában a gazdaság számára” – fogalmazott Iohannis.

Az államfő ugyanakkor felhívta az illetékes hatóságok figyelmét, hogy az energiaárak emelkedését hosszú távon is kezelő, fenntartható megoldásokat kell találniuk.

Iohannis kiemelte, a rekordszintű energiaárakról az Európai Tanács október végén esedékes brüsszeli ülésén is tárgyalni fognak, jómaga összehangolt fellépést fog sürgetni az egyeztetésen.

Támogatja az energiaárak korlátozását az idei télen

Az államfő egyetért az energiaárak korlátozásával az idei télen.

Újságírói kérdésre válaszolva, Klaus Iohannis elmondta: támogatja ezt az intézkedést, ha a mostani téli hónapokra terjed ki, de megjegyezte, hogy a döntés nem ő hatáskörébe tartozik.

Az újságírók felvetették az államfőnek: az állami beavatkozást korábban ellenző Florin Cîţu miniszterelnök azért jelentette be az energiaáraknak a Szociáldemokrata Párt (PSD) által is szorgalmazott maximálását, mert cserében elvárja az ellenzéki párttól a kormánya támogatását. Klaus Iohannis erre úgy reagált: nem hinné, hogy ez volt a kormányfő célja.

„Szerintem az energiapiac alakulása módosított a miniszterelnök álláspontján. Senki sem számított a földgáz árának ilyen fantasztikus növekedésére, valójában a szakértők sem számítottak erre. (…) Éppen emiatt felhívtam az európai döntéshozók figyelmét arra, hogy mielőbb cselekednünk kell” – fogalmazott az államfő, aki az egyik lehetséges intézkedésnek az energiaárak korlátozását tartja.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük