Felhívás!

USR: a kormányfő egymilliárd lejt utalt ki a tartalékalapból PNL-s, RMDSZ-es és PSD-s polgármestereknek

USR: a kormányfő egymilliárd lejt utalt ki a tartalékalapból PNL-s, RMDSZ-es és PSD-s polgármestereknek Románia

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) állítása szerint az ügyvivő kormány szerdai ülésén Florin Cîţu kormányfő egymilliárd lejt utalt ki a tartalékalapból a PNL-s és RMDSZ-es polgármestereknek, illetve PSD-s elöljáróknak is, mivel “ez utóbbiaktól támogatást remél”egy kisebbségi kormány beiktatásához.

“Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy ez az ember arra használta a PNDL 3-at, hogy zsaroljon és megszerezze a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöki tisztségét, most pedig megismétli a cselt: a tartalékalapot arra használja fel, hogy a Victoria-palotában maradhasson. Florin Cîţu gátlástalanul és a felelősség legkisebb jele nélkül szórja jobbra-balra a közpénzeket” – írják az USR képviselői egy csütörtöki Facebook-bejegyzésben.

Állításuk szerint az USR-s miniszterek által vezetett egészségügyi és szállításügyi minisztérium azért nem kapott meg minden szükséges összeget, mert Florin Cîţu “a zsíros állások” támogatását és egyéni érdekeit helyezte előtérbe.

Dan Barna USR-alelnök szintén a Facebookon számolt be arról, hogy az alakulat polgármesterei által vezetett önkormányzatoknak nem utaltak ki pénzösszegeket a kormány tartalékalapjából.

“Román állampolgárok százezrein bosszút állni azért, mert már nincs támogatottságod a parlamentben, nemcsak cinizmusról, hanem leplezetlen gonoszságról is tanúskodik” – írja Barna.

Cseke Attila fejlesztési miniszter a szerda esti kormányülést követően közölte, hogy több mint egymilliárd lejt utaltak ki a kormány tartalékalapjából különféle helyi projektekre; az összeg egy részéből a társadalom- és gyermekvédelemmel járó kiadásokat fedezik.

A tárcavezető szerint 2514 községnek összesen 614.873.000 lejt utaltak ki, 194 város 95.588.000 lejt kap, 48 megyei jogú városnak pedig összesen 123.346.000 lejt juttatnak. A pénzre a különféle, állami vagy uniós alapokból finanszírozott helyi beruházások befejezésére van szükség, illetve egyéb “sürgős kiadások” fedezésére.

Iohannis: meggyőződésem, hogy a kormány és a miniszterelnök is a törvényes előírásoknak megfelelően teszi a dolgát

Klaus Iohannis csütörtökön meggyőződését fejezte ki, hogy mind a kormány, mind Florin Cîţu miniszterelnök a törvényes előírásoknak megfelelően és korrektül teszi a dolgát.

Az államfő azokra a vádakra utalt, amelyek szerint a kormányfő csak a PNL, az RMDSZ és a PSD polgármesterei által vezetett településeknek utalt ki összesen egymilliárd lejt a kormány tartalékalapjából.

“Világos, hogy egyes önkormányzatoknak a kormány támogatására van szüksége. Valószínűleg egyesek azért elégedetlenek, mert frusztrálja őket, hogy nem ők oszthatják a pénzeket” – jegyezte meg Klaus Iohannis.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.