Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gheorghiță: közel félmillió személy iratkozott fel valamely oltóközpont várólistájára

Gheorghiță: közel félmillió személy iratkozott fel valamely oltóközpont várólistájára Románia

Kedd délig 489.273 személy iratkozott fel az oltási platformon valamely oltóközpont várólistájára – közölte a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

Valeriu Gheorghiţă rámutatott, az oltási kampány harmadik szakaszának első napján, azaz hétfőn összesen 51.629 személy kapott előjegyzést a vakcina első dózisára, közülük 24.699-en a Moderna, 2475-en a Pfizer, 24.455-en az AstraZeneca oltóanyagát kapják meg.

A várólistákra 489.273 személy iratkozott fel, közülük több mint 81 ezren 65 éven felüliek, 60.174-en krónikus betegek, 25.724-en kulcsfontosságú ágazatokban dolgoznak, több mint 252.000-en pedig egyik fenti kategóriába sem tartoznak, de hétfőtől ők is jogosultak a vakcinára.

A szakember szerint eddig több mint 3,6 millió személy hozott létre fiókot az oltási platformon, és közülük 2,1 milliónak már van előjegyzése a vakcinára vagy meg is kapta az oltást.

Valeriu Gheorghiţă azt is elmondta, hogy március 23-ától országos viszonylatban újabb 165 oltópont nyílik. E tekintetben azok a megyék és települések élveznek prioritást, ahol magas a megbetegedések száma. Bukarestben például 54 új oltópontra lehet számítani – tette hozzá. A 165 oltópontnál naponta mintegy 10 ezer személyt tudnak majd immunizálni.

Április közepén érkezhet az első szállítmány a Johnson&Johnson vakcinájából

Április második felében megérkezhet Romániába a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcinájának első szállítmánya, egyelőre azonban csak néhány tízezer dózisról van szó – jelentette ki Valeriu Gheorghiţă.

Emlékeztetett, hogy a többi oltással ellentétben a Johnson&Johnson termékéből csak egy dózis szükséges, és minden 18 év fölötti személynek ajánlják.

Gheorghiţă szerint a Johnson&Johnson oltóanyagát gyakorlati szempontból inkább mozgó oltópontokban kellene használni azokon a településeken, ahol a lakosság nehezebben jut el az oltási központokba, ez azonban nem jelentené azt, hogy a lakosság többi része nem immunizálhatja majd magát ezzel a vakcinával.

Az AstraZeneca oltására előjegyzett 33 ezer személy mondta vissza az oltási időpontját

Az elmúlt 24 órában az AstraZeneca oltására előjegyzett mintegy 33 ezer személy mondta vissza az oltási időpontját – nyilatkozta kedden az oltási kampányt koordináló bizottság elnöke.

Valeriu Gheorghiţă szerint az AstraZeneca vakcinájára a platformon előjegyzett 446.896 személyből mintegy 33 ezren mondták vissza az időpontjukat. Ugyanakkor míg a hétvégén több mint 100 ezer szabad időpont volt az ezt az oltóanyagot használó központokban, keddre 18.347-re csökkent ezek száma. Jelen pillanatban 168.027 személynek van előjegyzése az AstraZeneca vakcinájának első dózisára, és mintegy 419 ezren a második dózist kell hogy megkapják.

A szakember rámutatott, az elmúlt héten 13 európai ország döntött úgy, hogy ideiglenesen felfüggeszti az AstraZeneca egyik vakcinaszállítmányának használatát, hét állam továbbra is használja valamennyi szállítmányt, 15 országban pedig egyáltalán nem oltanak a gyártó vakcinájával. Nagy-Britannia, Kanada és Ausztrália szintén folytatja az ezzel az oltóanyaggal való immunizálást.

Románia úgy határozott, hogy továbbra is használja a terméket, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) jóváhagyott, és amely esetében a kockázat/előny mérleg továbbra is kedvező – hangsúlyozta Gheorghiţă. Rámutatott, nagyon nehéz volt a döntés, de mérlegelniük kellett, hiszen az esetszámok napról napra nőnek, és egyre több ember szorul intenzív terápiás ellátásra. A szakember hozzátette, 17 millió, AstraZeneca oltással immunizált személy közül 37 szenvedett tromboembóliát, 15 mélyvénás trombózist és 22 tüdőembóliát, tehát az előfordulási arány egy a millióhoz, miközben a Föld be nem oltott lakosságára kivetítve évente ezerből egy személyt érint a felsorolt három betegség.

Gheorghiţă kifejtette, folyamatosan követik az EMA és az egészségügyi világszervezet ajánlásait, és szükség esetén újraértékelik a döntést. Addig is azt javasolják mind az egészségügyi szakembereknek, mind a beoltottaknak, hogy jelentsék az immunizálás után jelentkező mellékhatásokat.

Több mint 126 ezer tanügyi alkalmazott kapta meg a koronavírus elleni védőoltást

A tanügyben dolgozó 126.729 alkalmazott kapta meg eddig a koronavírus elleni védőoltást – közölte kedden az oltási kampányt koordináló bizottság elnöke.

Valeriu Gheorghiţă kifejtette: a második szakaszban beoltott több mint 1,197 millió személy 75%-át a 65 év fölöttiek és a krónikus betegek teszik ki. A kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók közül 309.568-at immunizáltak, ami az ebben a szakaszban beoltottak 25%-át jelenti, ez utóbbiak közül 126.729 személy tanügyi alkalmazott.

Az oltás második szakasza január 15-én kezdődött. Eddig 1.197.528 személyt oltottak be, ezeknek több mint fele már megkapta a védőoltás második adagját is. Beoltottak 312.510 krónikus betegségben szenvedő, 405.000 hatvanöt évnél idősebb, 31.115 öregotthonban élő, 11.402 ágyhoz kötött és 498 hajléktelen személyt.

Jelenleg 96 mobilcsapat dolgozik, ezeknek összesen 363 orvos és asszisztens tagja van.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük