Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Orban: 7-10 nap alatt meg tudjuk állítani a koronavírus-esetek számának növekedését

Orban: 7-10 nap alatt meg tudjuk állítani a koronavírus-esetek számának növekedését Románia

Ludovic Orban kormányfő úgy véli, hogy a legutóbbi intézkedések nyomán 7-10 nap alatt meg lehet állítani a koronavírus-esetek számának a növekedését.

Hirdetés
Hirdetés

A Digi24 csütörtök esti műsorában Orban kifejtette, hogy az új intézkedések nyomán leállították a tevékenységeket ott, ahol a legmagasabb volt a fertőzési arány, elrendelték a maszkok viselését az utcákon is és szigorítottak az ellenőrzéseken, most már civil ruhás rendőrök is ellenőrzik az intézkedések betartását.

Ami a iaşi-i Szent Paraszkéva (Sfinta Parascheva) ünnepen kialakult helyzetet illeti, a kormányfő kijelentette, hogy a karbantartó erők „operatív” döntést hoztak, amikor végül megengedték a más városokból összegyűlteknek is, hogy a szent maradványai előtt tisztelegjenek, mert ezzel megelőztek egy másik botrányt, amely „akár verekedéssel is végződhetett volna”.

Leszögezte azonban, beszélni fognak az ortodox egyházfőkkel, hogy jelen körülmények között a zarándoklatokat betiltsák, a lelkészek pedig a szabályok betartására szólítsák fel a híveket. Hozzátette, sajnos még mindig vannak a papok között olyanok, akik tagadják a veszélyt.

„Nem vettük számításba a választásokat követő zsúrokat”

Ludovic Orban úgy véli, hogy nem a választások emelték meg a koronavírussal való fertőzöttségi arányt, hanem az összejövetelek, amelyek a szeptember 27-ei szavazást követték.

„Én részt vettem a választási kampányban, több ezer, lehet több tízezer emberrel találkoztam, és nem betegedtem meg. És ugyanez a helyzet a kollégáim legnagyobb részével is. Miért? Mert betartottuk a szabályokat, védőmaszkot hordtunk, az eseményeket az egészségügyi és a belügyi miniszter közösen meghatározott szabályrendszere szerint tartottuk meg. A szavazás napján pedig az emberek betartották a szabályokat, a szervezés szigorú keretek között zajlott, csak néhány helyen keletkeztek sorok” – jelentette ki csütörtök este Orban a Digi24 műsorában.

A szavazást követő összejöveteleket azonban nem láthatták előre, fűzte hozzá.

„3300 településen zsúrt tartott a választást megnyerő polgármester. Egyesek betartották a szabályokat, mások nem. Ez meg is látszik most, mert sokan megbetegedtek: polgármesterek, megyei tanácselnökök” – mutatott rá a kormányfő.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások