Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az iskolának meg kell kezdődnie, még ha nem is úgy, ahogy megszoktuk

Az iskolának meg kell kezdődnie, még ha nem is úgy, ahogy megszoktuk Románia

Az iskolának meg kell kezdődnie, még ha nem is úgy, ahogy megszoktuk – jelentette ki szerdai sajtóértekezletén Klaus Iohannis.

Hirdetés
Hirdetés

Az államfő szerint egy világjárvány idején fokozottan figyelni kell a gyerekek egészségére, de az iskolának mindenképpen meg kell kezdődnie, mert ‘nem veszíthetünk el’ egy generációt.

Kifejtette: a gyermekeknek iskolába kell járniuk, tanulniuk kell, és találkozniuk is kell más gyerekekkel, de járvány idején ehhez rendeletekre, utasításokra, különleges eljárásokra van szükség.

Azt mondta: a tanügyminisztériumban dolgoznak ezeken a rendeleteken, amelyek rövid időn belül nyilvánosságra kerülnek. Ezek ‘nem bonyolultak’, nem kell arra számítani, hogy ‘egy vaskos könyv’ jelenik meg.

‘Az alapszabályok ugyanazok, mint eddig: maszkviselés, távolság tartás, higiénia. A többi szakmai dolog: mit kell tenni, ha egy tanuló megbetegszik, mi a teendő abban az esetben, ha egy iskolában többen megbetegednek, mikor kell bezárni egy iskolát. Ezek már szakmai kérdések, és azokat a szakemberek fogják kezelni” – mondta az elnök.

Az államfő egykori pedagógusként természetesnek tekinti, hogy a szülők aggódnak gyermekeik miatt, és arra bíztatta őket, hogy küldjék iskolába a gyerekeket.

‘Én arra bátorítok mindenkit, hogy ha egészséges, akkor küldje iskolába a gyereket, ha nem egészséges, akkor tartsa otthon, és konzultáljon a családorvosával. Ez ennyire egyszerű. Nem szabad bonyolult, bürokratikus megoldásokat keresnünk, hanem mindenkinek – a szülőnek, az iskolának és az önkormányzatnak is – vállalnia kell szerepét és felelősségét’ – mutatott rá az államfő.

Iohannis ugyanakkor úgy véli, hogy „jó az’, ha a románok nyaralni mennek a hegyekbe, a tengerre vagy bárhová akarnak, ‘de be kell tartani a megfelelő óvintézkedéseket’. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük