Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kékszesz helyett faszesz

Kékszesz helyett faszesz Románia

Az utóbbi napokban Iasi megyében tíz ember halálát okozta egészségügyi szesz fogyasztása. Kilencen otthonukban, illetve az italozás helyén haltak meg, egy személyt kórházba vittek, de életét nem tudták megmenteni. A rendőrség bűnvádi vizsgálatot indított, és már megállapították azt, hogy a tíz áldozat mindegyike nagy valószínűséggel egészségügyi szeszt fogyasztott.

Hirdetés
Hirdetés

Ez még önmagában nem okozna halált – hacsak nem túlzott a mennyiség vagy a fogyasztónak nincs krónikus betegsége -, de a Iasi megyei tragédiasorozat áldozatai hamisított egészségügyi szeszt ittak. A szabványok alapján a népi nyelven kékszesznek nevezett egészségügyi szesz alapanyaga etil-alkohol, de a Iasi megyében (például Bratesti faluban) lefoglalt termék valójában metil-alkohol, metanol (faszesz) felhasználásával készült. Nagyon mérgező szeszes vegyületről van szó, még akkor is veszélyes, ha többször egymásután külsőleg (kézmosásra, sebre stb.) használják. A faszeszt sajnos a gaztevők szeszes italok hamisítására is „bevetik” olykor, az ilyen termékek Romániában és külföldön egyaránt sok ember halálát okozták.

A Iasi megyei tragédiasorozat összefüggésben állhat a koronavírus-járvánnyal olyan értelemben, hogy március óta jelentősen megnövekedett a kereslet a fertőtlenítésre használt kékszesz iránt, a termék kereskedelmi ára hirtelen emelkedett, és ezt kihasználva bizonyos gyártók és forgalmazók hamisításokhoz folyamodtak, hogy még nagyobb bevételekhez juthassanak. A Iasi megyei ügyben a nyomozóhatóság egy bukaresti gyártónál vizsgálódik.

A helyeztet bonyolítja, hogy – úgy tűnik – a fertőtlenítőszer palackján hamisított címkék vannak.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük