Felhívás!

Vállald önmagad!

A népszámlálás közeledtével egyre fontosabbá válik számunkra, azaz a romániai magyarok számára, hogy mindannyian, akik magyarokként itt vagyunk, felvállaljuk-e önmagunkat! Józanul mérlegelve esélyeinket, akár borúlátóak is lehetünk, és sajnos, ebben segítségünkre vannak némely politikusok is, akik olyan számokat emlegetnek, melyek már eleve akár bizonytalanságot is gerjeszthetnek arányaink tekintetében. Az biztos, a számlálók csak annyit számolnak meg, amennyit mi bemondunk.

Évekkel ezelőtt szinte kétkedve írtam le egy elkeseredett számlálóbiztos kifakadását, amiért az egyik értelmiségi család éppen egyedül otthon tartózkodó felnőtt tagja mind az ötüket román nemzetiségűnek és román anyanyelvűnek diktálta be. A biztosnak, aki ismerte a családot, a bemondás szerint kellett jegyeznie, holott tudta, hogy mindhárom gyerek magyar iskolába jár, s hogy az egyik szülő neves magyar elődök csemetéje.

Arról is szóltam, de talán érdemes megint felelevenítenem, hogy ifjú számlálóként több száznyi cigány személyt írtam össze alig megszületett csecsemőtől javakorabeliekig, de úgy, hogy mindenkit magam elé kérettem, így kerültek fel a listára. Nyilván, kinek-kinek magának kell eldöntenie, hogy minek tartja, milyen anyanyelvűnek vallja önmagát.

Valamikor, a Magyarok Világszövetsége 1992-ben tartott kongresszusán megjelent négy szénfekete, fehér lepelbe öltözött afrikai. Ők is magyarok, mondták angol nyelven, ha jól emlékszem, Etiópiát említették hazájukként, és a történetüket is elmondták. Még a 17. század derekán, a tatárok által elfogott erdélyi sereg tagjaiként kerültek őseik tatár fogságba, a Krím-félszigetre. Otthonról, Erdélyből nem tudták őket kiváltani, így rabszolgákként adták el őket arab gazdagoknak. És azóta nemzedékről nemzedékre adták át egymásnak, hogy ők magyarok, magyarabok.

Sokan hitetlenkedve kapták fel a fejüket, amikor ezt elmeséltem, de íme, a minap olvastam a horvát származású, magyar Vujity Tvrtko riporter beszámolóját a Núbiai-sivatagban élő magyar törzsről, amelynek tagjai ugyancsak magyaroknak mondják magukat. Igaz, oda nem jutnak el számlálóbiztosaink, de példájuk hátha felébreszt mindenkit, aki kezdi elfelejteni magyarságát!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.