Felhívás!

Szeretni mindhalálig

A Karamazov testvérekben van egy epizód: Zoszima sztárec halála után, végakaratának megfelelően Aljosa Karamazov elhagyja a kolostort. Ő, aki Zoszima atya személyiségének bűvöletében lett szerzetes, aki majdnem összeroppant annak betegsége alatt, aki el sem képzelte a jövőt a kolostoron kívül, most, hogy a Mester meghalt, kilép a világba. Dosztojevszkij remekműve ez az oldal: nem történik benne semmi különös: Aljosa körülnéz, és minden fény, béke, boldogság, megbékélés önmagával és a világgal.

Aljosa immár szabad ember. Nem függ senkitől és semmitől. Érett ember. Pál apostol gyakran beszél a keresztény érettségről, amire törekednünk kell, mert ha nem, az ember olyan, mint egy ellenséges szél által ide-oda hajtott levél.

Hasonló dolgot tanított Jézus: az igazság szabaddá tesz, de csak az Ő tanítványaként!

Augustinus-Szent Ágoston híres mondása: szeress és csinálj, amit akarsz. Természetesen nem valami flower-power-féle szabadosságra, szerelem- karikatúrára utalt, hanem a krisztusi szeretet minden emberi gyengeségen diadalmaskodó erejére.

Rabelais is a Gargantua és Pantagruel amúgy pajzán történetét megszakítva komolyra fordítja a szót, és elvezeti az olvasót a Théleme-apátság utópisztikus- idillikus világába, ahol a középkori kolostorok ezerszabályos rendjétől eltérően egy szabály létezik: „Fais ce que voudras” – tégy, amit akarsz –, és mégis teljes harmónia uralkodik, mert senki sem tesz semmi olyant, ami azt megzavarná. Az érett Krisztus-tanítványok szabad világa az.

Mindennek karikatúráját látjuk napjaink ultraliberális agressziójában. Szabadság a jelszó, de milyen? Istent félretoló, sőt megtagadó szabadság? A szülő nehogy egy kissé erélyesebben megfegyelmezze a gyerekét. Nehogy az iskola engedelmességre tanítsa a gyerekeket, mert akkor birkanép alakul ki. Kötelező olvasmány? Pfuj, terror! A Blikk nem elég? Erkölcsi nevelés? Jaj, nehogy! Ha a szülő vallásos nevelésben részesíti a gyerekét, alapvető jogaiban sérti meg, zengi Dawkins guru.

De mi lesz – mi lehet a vége? Az ördög nagy imitátor, de az utánzat utánzat marad. És jaj annak, aki utánzat-alkatrészt tesz a kocsijába vagy utánzat-gyógyszerrel kezeli magát, mert az olcsóbb.

Vissza a gyökerekhez, keveseim, az igazi szabadsághoz. Dosztojevszkijhez. Vissza Krisztushoz.

Zubreczky Antal

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.