Felhívás!

Még több ilyent!

A türelem nem csak rózsát terem, hanem alkalomadtán focigyőzelmet is. A sok döntetlen után a Sepsi OSK stratégiai fontosságú mérkőzésen nyert 3–0-ra a Hermannstadt ellen, nem lehetetlen, hogy ez dönt majd a rájátszásos helyek egyikéről. Persze, a visszavágón meg kell őrizni az előnyt a vetélytárssal szemben, legalább a gólok számát illetően.

A „ki-ki meccsekre” jól oda kell figyelni, ez a nagyszebeniekkel együtt 5-6 csapatot jelent, szerencsésebb esetben 3-4-et. Az viszont valószínű, hogy a rájátszáshoz nem lesz elég, ha az OSK a következő 10 fordulóban is kétszer győz és hétszer döntetlent játszik, noha ez önmagában nem kudarctörténet. Több győzelem kell az előző bajnoki idény végeredményének megismétléséhez vagy javításához!

Egy másik sepsiszentgyörgyi csapat sikeresebben gyűjti a győzelmeket, noha az ő esetében még a „mérkőzéseket” is szívesen mellőzné minden magyar ember. A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat többször és több helyen bepanaszolta a román futballszurkolók magyargyalázó megnyilvánulásait, az egyik utóbbi folyamodványa is sokat nyomott a latban, amikor az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) úgy határozott, a román válogatottnak zárt kapuk mögött, szurkolók nélkül kell lejátszania a soron következő hazai Európa-bajnoki selejtezőjét.

Azt a román–norvég találkozót érinti a büntetés, amely a román–svéd viadal mellett a selejtező csoport második helyezettjéről dönthet. A szurkolói ostobaság netovábbja az, hogy a románok olyan mérkőzéseken kiáltoztak percekig magyarellenes rigmusokat, ahol nem is magyar csapat volt az ellenfél. Igaz, a jogvédő szolgálat jelentései a Sepsi OSK és a Kolozsvári CFR bajnoki mérkőzésein tapasztalt magyarellenes megnyilvánulásokat is felróják az UEFÁ-hoz és FIFÁ-hoz címzett leveleikben.

Mi a tanulság? Kitartóan folytatni kell a küzdelmet, és következetesen jegyezni, jelenteni kell minden magyarellenes ultranacionalista megnyilvánulást. Csak így lehet remélni azt, hogy a gyalázkodók jobb belátásra térnek – akár félve, akár józan észre hallgatva. Persze, a sportszerűség elve nemcsak a románokra vonatkozik. Az UEFA a magyar labdarúgó-válogatottat is arra kötelezi, a szurkolóinak szlovákellenes gyűlölködő megnyilvánulásai miatt néptelen lelátók előtt, zárt kapuk mögött játssza októberi, Azerbajdzsán elleni Eb-selejtezőjét…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.