Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Van hepatitis B elleni védőoltás!

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság bejelentése azért is hírértékű, mert nemrég azt panaszolták, nagyon aggasztó hiány van a csecsemők és kisgyermekek számára szükséges vakcinákból. A B típusú hepatitis (májgyulladás) elleni védőoltást az újszülötteknek kell kötelezően megkapniuk, és a közegészségügyi igazgatóság járványellenes ügyosztályának munkatársa azt nyilatkozta a We Rádiónak, jelenleg 1600 adag vakcina van készenlétben, ami jó ideig elegendő. A nyilatkozat időszakában viszont még továbbra is hiánycikk volt néhány olyan vakcina, amit a kisgyermekeknek 2 és 4, valamint 11 hónapos korukban kell kötelezően megkapniuk, a későbbi egészségbiztonságuk érdekében, például diftéria, tetanusz (merevgörcs), gyermekbénulás stb. kórokozói ellen. A háromszéki rendelőkben és patikákban az utóbbi hetekben hiány volt olyan gyógyszerekből, amelyek az őszi légúti megbetegedések, illetve az influenzajárvány esetén szükségesek. (bl) 

Újabb korszerűsítési tervek

A sepsiszentgyörgyi székhelyű Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház csaknem 21 millió lejnyi fejlesztési, korszerűsítési tervezet megvalósítására készített és iktatott pályázatot – a támogatást az európai uniós és Európai Bizottság által Romániának nyújtott helyreállítási és felzárkóztatási alapokból remélik megszerezni. Az egyik projekt pénzbeli értéke – az előzetes becslések szerint – 12,7 millió lej, és a kórház járóbeteg-rendelőit, valamint a röntgen-vizsgálatokat végző osztály korszerűsítését célozza. A lényege az, hogy felújítanák a műszaki ellátmányt, új készülékeket vásárolnának. A másik pályázat célja az, hogy a kórház belterületén – kórtermekben, műtőkben, rendelőkben stb. – nemcsak a berendezések felületét, hanem a levegőt is folyamatosan fertőtleníteni tudják, ami által csökkentenék vagy kizárnák a kórházon belüli baktériumfertőződések veszélyeit. A háromszéki megyei kórház a közösségi oldalán emlékeztet, hogy az új tervek mellett már folyamatban van a korábban elfogadott fejlesztések előkészítése, illetve megvalósítása, például épül az új tüdőgyógyászat, amely a kórháztól különálló bejárattal fog működni.

A Cigaretta utcában új egészségügyi központ épül, ami a megyei kórház osztályait bővíti, és a mentőhelikoptereknek is leszállópálya készül. (bl) 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük