Felhívás!

Posvány

Tulajdonképpen Tusványossal kapcsolatosan jutott eszembe ez a fogalom. Közhírré tétetett ugyebár, hogy Parajdon betört a sóbányába a közeli patak vagy patakok sáros, latyakos, büdös hordaléka, azaz posvány árasztotta el a szórakozó- és kirándulóhely egy részét, így hát menekíteni kellett az éppen ott lévő látogatókat. Nyilván nagy riadalmat keltett ez a ritka természeti esemény, s menekültek is, meg menekítették is az ott tartózkodókat.

A három esztendővel ezelőtti Tusványoson ugyancsak volt része néhány látogatónak ebben a pocsolyában, gyerekeink, unokáink örömére a tér közepén felhalmozott posványt gumicsizmáson mászták meg, sok hivatásos és amatőr fényképész örömére. Az idei Tusványos egyik mozzanata ugyancsak arra csábított, hogy az ismét eszembe jutó posvány szó pontos értelmezéséért fellapozzam a szótárt. S íme, milyen szavak bukkannak fel – többek között – szinonimaként: ingovány, iszap, gyakran bűzös mocsár, dagonya, pocsalék, kloáka.

Amiért én most szólok, az már más terület, de a posvánnyal azonos jelentésűek a felsorolt kifejezések: korrupció, erkölcstelenség, erkölcsi züllés, métely, romlás, romlottság, pocsolya. Nos, ki-ki válassza ki ezek közül azt a szót, amely leg­inkább ráillik ama pár harcos hazafi rögtönzött bemutatójára, akik szombaton Tusnádfürdőn megzavarták a többezres tömeget.

A performanszuk elég rövidre sikeredett, hamar elvezették őket, és hogy titokban, a tömegből valaki hátulról segített-e nekik lépéseik felgyorsításában, nem tudni. Azt sem tudom, számukra elégtételt jelent-e, hogy bemerészkedtek az általuk gyűlölt székelyek közé, de ha akarták volna, sem tudták volna jobban szolgálni a magyarok és románok közötti viszony további elmérgesedésének ügyét.

Úgy surrantak be a színtérre, olyan alattomosan, mint Parajdon a posvány a sóbányába. Ott, Parajdon napokon belül újra csillogni fog a földalatti játéktér, de a tusnádi posvány lehet, évekig mérgezi majd – sok egyéb mellett – a románokhoz fűződő kapcsolatainkat. Az ingoványos talaj, amelyet ez a posvány fellazított, bizonyára hosszú ideig járhatatlan lesz. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
   Dátum: 2022. július 29., 22:38
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Az a bizonyos ,fajozás’egy bibliai népnél ma is érvényben van…meg az araboknál is!Az nem zavarja?Egy gábor egyszer azt mondá.amikor megkérdezték tőle,hogy a fia vagy lánya házasodhatna-e egy gádzsóval.
   Válasz…a tyúk a tyúkkal,a kakas a kakassal.
   Na ennyi erről.Vannak népek és hagyományok…írottak is!És most is érvényesek.Külön zártkörű felekezeti iskolákkal,boltokkal ,hagyományokkal.Ezért
   tiszteletreméltóak és joguk van hozzá!De nem csak nekik ,másoknak is !Így már érthető?