Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Populizmus és mumus

Populizmus azt mondani, azt cselekedni, amit egy közösség pillanatnyilag elvár, pillanatnyi siker reményében. Élelmiszercsomag-osztás a választás előtti héten. Józan vezető azért utasítja el, mert a maradandó jót keresi, nem a percnyit. Fogfájást lehet egy fertályórára elbódítani pálinkával, de okos ember orvoshoz megy. A nagypolitikát szakemberekre bízzák, nem a népakaratra (bármennyit dumálnak róla), mert ha a népakarat döntene, eltörölnék az adókat, és megdupláznák a fizetéseket, aztán eltűnnénk a süllyesztőben.

Hirdetés
Hirdetés

A Biblia (mint minden másról) a populizmusról is pontos képet ad. Heródes király kegyetlenkedni kezdett a gyülekezet egyes tagjaival, Jakabot, János testvérét pedig karddal kivégeztette. Amikor látta, hogy ez tetszik a zsidóknak, azzal folytatta, hogy elfogatta Pétert is (Ap. Csel 12.1-3). Vér kell a népnek, azt adunk. Borzasztó, ám két világháború tanúsága szerint így van, énekelve, duhajkodva mentek a frontra azok, akik csak annyit hallottak, hogy „azok a másikok” a kiirtandó gonoszok.

A populizmus iskolapéldája volt államelnökünk, Băsescu, aki csárdást táncol, kürtöskalácsot eszik Kovásznán, a naivak fülig szerelmesek belé, mint Jennifer Annistonba, aztán Bukarestből fityiszt mutat a kikosarazott balekeknek. Amikor 2009-ben világossá vált, hogy nincs esélye az újraválasztatásra, kitalálta, legyen egy időben népszavazás a parlament 300 képviselőre csökkentéséről. Tudta, mennyire gyűlöli a nép az intézményt, tehát hai, popor, rúgjunk beléjük egy nagyot, én vezényelek. És nyert!

Az emberi jogok éjjel-nappal hangoztatása is populizmus a javából. Európai nagyhatalmak nemrég szidták, fenyegették Erdogan török elnököt, csúfot űz ama jogokból, elporolják, mint Döbrögit. Erdogan annyit válaszolt: ha nem fejezitek be, rátok engedek másfél millió menekültet. Úgy elhallgattak a kakaskodó jogvédők, mint a tojáson ülő tyúk.

Az elődökre kenni mindent csúf populizmus. A magyar kormánypárt ezerszer említette, az előző kormány elvette (a válság kellős közepette) a 13. nyugdíjat. Miért nem adta vissza kilenc év alatt válság nélkül, erről néma csend. De a legmocskosabb populizmus amikor a gyökér- és irányvesztett brüsszelisták populizmussal vádolják azokat, akiknek még van hitük, hazájuk, életerejük. Mert szívet cserél, ki hazát cserél. És mi erre nemet mondunk.

Zubreczky Antal 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük