Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Volt fülük a kritikákhoz a városnapok szervezőinek

Volt fülük a kritikákhoz a városnapok szervezőinek Kovászna megye

Az idei 28. Szent György Napokban van egy kicsi régi, megszokott, egy kicsi új és meglepő, maga a rendezvény hosszabb lesz minden eddiginél – a Szimpla kávézóban tartott tegnap déli sajtótájékoztatón Antal Árpád polgármestertől, Knop Ildikó programkoordinátortól és Erdély András sajtófelelőstől kaphattunk előzetest a város legnagyobb eseményéről.

Hirdetés
Hirdetés

Az idei városnapokba beleesik az ortodox húsvét és a május 1-jei szabadnap is, így az április 24-én kezdődő kultúrhét tulajdonképpen kilencnapos lesz, a háromnapos vásáros része az ünnepnek pedig május 3–5-e közé esik. A román húsvét idejére kicsit visszafogják az események pörgését, hogy ne zavarják az ünneplőket, mondta a polgármester, aki bekonferálta a rendezvénysorozat nyitókoncertjét is: a Krisztus király templomban együtt lép fel Sebestyén Márta népdalénekes, akinek 31 különböző díja van (köztük Liszt Ferenc-, Kossuth- és Grammy-díj), Szamosi Szabolcs orgonista, a Filharmónia Magyarország Nonprofit kft. koncertszervező vállalkozás vezetője és Szentgyörgy méltán híres gyermekkórusa, a Plugor Sándor Líceumban működő, Lőfi Gellért által vezényelt Campanella.

Nagy névként és az eddig megszokott szinten, színvonalas produkciót nyújtó csapatokként prezentálták a szervezők a Szentgyörgyön utoljára 10 éve koncertező, idén visszatérő Holograf együttest, valamint a Bagossy Brothers csapatát, mely a Heuréka Pop Orchestrával együtt lép fel. Megszívlelték a kritikákat, mely azért érte őket, mert korábban idősödő, kifutott vagy karrierjük leszálló ágában levő előadókat is színpadra engedtek, ezért idén egy igazi szupersztárt, a Nightwish finn zenekar volt énekesnőjét, Tarja Turunent hívták meg, aki mostanában szólóban koncertezik.

Knop Ildikó programkoordinátor számolt be a további változásokról. A Szent György-téren, amelynek idén is része lesz az utcazene és a tavaly nagyon jó fogadtatásban részesülő utcaművészet, a Szimpla kávézó csapata szervez street-food fesztivált, és kézműves sörök gyártóit is ide csábítják. Új helyszínként idén Sugásfürdő is bekapcsolódik a városnapokba, ott majálist szerveznek, a volt Bodok szálló elől pedig a Sepsi Aréna parkolójába költöztetik a vidámparkot, ezáltal kicsit szellősebb lesz a központ, és a zsivaj sem zavarja majd a tömbházlakókat.

A kulturális hét tizenhárom helyszínen zajlik. Ezek a Krisztus király római katolikus templom, a Tamási Áron Színház, az Andrei Mureşanu Színház, a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Háromszék Táncstúdió, a Bábstúdió, a Kamaraterem, a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér, az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK), a Lábas Ház, a Keresztes-ház, a Tein Teaház, és egy új helyszín, a Sepsi Aréna.

A koncertező fellépők produkcióikat a prefektúra előtt felállított nagyszínpadon, az ’56-os emlékparkban levő közösségi színpadon, a Székely Nemzeti Múzeum kultúrkertjében (ahol borudvar is lesz), a romudvarban felállítandó ifjúsági színpadon és a Szimpla előtti pódiumon adhatják elő – közölte Erdély András, a városnapok sajtószóvivője. Ismét a tavalyi kritikák hatására, idén biztosítanak árnyékot a közösségi színpad udvarán is, és harapnivaló vásárlására is lesz lehetőség a közelben. A változó dolgok mellett megszokott és bevált helyén marad a kézművesvásár, a Kós Károly múzeum előtti szakaszán, a Kriza János és Gyár utcák között; a mesterségek vására is marad a Gróf Mikó Imre utcában.

Tavaly az önkormányzat a szűk költségvetéssel arányban megspórolt körülbelül 20%-nyit az azelőtti évben a rendezvényre szánt összegből, azt viszont most hozzápótolják, így a Szent György Napok büdzséje idén várhatóan 1 millió lej körül mozog, de sok költséget még nem lehet előrelátni. A városnapok eddigi szervezőcsapatát, azaz a polgármesteri hivatalt és a Kónya Ádám Művelődési Házat kiegészíti a TEGA és a Laborfalvi Róza Ifjúsági Alapítvány, valamint a Szimpla kávézó. A rendezvénnyel, előadókkal kapcsolatban folyamatosan frissülő információkat a szentgyorgynapok.ro honlapról olvashatnak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük