Felhívás!

Összefogás nélkül

Elutasította az RMDSZ a néppárti javaslatot, hogy az államfőválasztásra közös jelöltet indítsanak a magyar szervezetek, s ezzel csak azt bizonyítja, hogy a pártszerű működés logikáját tartja magára nézve célszerűnek belső magyar ügyekben is. Nyilván fontosabb neki, hogy saját egységét nyilvánítsa ismét ki szavazói előtt, mint hogy az átfogóbb nemzeti összefogás fele tegyen lépéseket, melyben ő csak egyike lehet a tényezőknek. ( Az önhitt megállapítás, miszerint rég nem kapott annyi szavazatot, mint most tavasszal, félrevezető: ne feledjük, a kiesés rémével riogatott, s ha igaz, PSD-s segítséget is igénybe vett Moldvában, hogy szövetségét a kormánypárttal tovább erősíthesse.)

Azóta szakítottak, de érdekvédelmünk legnagyobb rákfenéje továbbra is az, hogy autonómiája nem lévén, a pártszerű működés kényszerzubbonyába zártan működik. Abban, hogy erdélyi nemzetrészünk érdekvédelmét a hatalmi kényszernek engedve párttá fokozták le a román parlamentben, tulajdonképpen politikai és közösségi leértékeltségünk van kimondva, hiszen legalapvetőbb létfeltételeink megtartását, melyeket pedig megkérdőjelezni sem szabadna, egy olyan politikai játék függvényévé tették, melyben időnként labdába sem rúghatunk, pedig a nemzet nem leváltható közösség, következésképpen a szó igazi értelmében ellenzékbe soha nem szorítható. Márpedig az utóbbi harminc évben számtalan esetben tettek minket politikailag zárójelbe, holott ez a lehető legantidemokratikusabb dolog, ami elképzelhető. A párt nem adekvát képviseleti forma számunkra, azt csak valamilyen autonómiával kiegészítve hozhatna egyenjogúságot. (Román axióma a 19. századból: Națiunea nu se discută, se afirmă.)

Az RMDSZ most is eltekintett az egyeztetéstől, ragaszkodik monopóliumához. Téved, azonban ha azt gondolja, a javaslat nem fog ismételten elhangzani, legközelebb nyilván a parlamenti választások előtt. Ha a belátás hiányzik, a magyar ellenzéknek a helyhatósági voksoláson kell kitennie magáért, s jó lesz leszögezni: ha sikerül számottevő súlyra szert tennie, akkor fogja tudni az összefogás gondolatát is sikerre vinni.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.