Felhívás!

Medve okozta a tüzet?

Medve okozta a tüzet? Kovászna megye

Az elmúlt napokban megszaporodtak a medvetámadások Hatolykán, Martonfalván és Szörcsén, ez utóbbi településen, ugyanazon gazdaságban, ahol a nagyvad pusztított, szerda reggelre porrá égett egy csűr. A tűzoltók még tegnap délután is oltották a tüzet, melyet a kárvallott szerint a nagyvad okozott.

Nemcsak az erdő alatti településekre törnek be a medvék, a mezőben, kukoricásban is gyakran meghúzódnak. A napokban a nagyvad egy hatolykai gazdaságról vitte el a juhokat, ugyanakkor Martonfalván is pusztítást végzett, ahol kedden hajnalban id. Molnár Ede helyi gazda portájára tört be.
– Hajnalban erősen fogtak a kutyák, de nem néztem meg, hogy mi történik. Később, amikor odamentem, észrevettem a menekülő medvét, két boccsal volt. Egy juhot megevett a medve, hármat pedig beleölt a patakba – részletezte id. Molnár Ede, aki szerint példányonként mintegy 400 lejjel károsult. – Ha az állat rákapott a húsra, biztos vissza fog térni, ezért jó lenne kilőni – szögezte le, aki – akárcsak a többi gazda – nem tehetett mást, mint jelentette a kárt a polgármesteri hivatalnál.

Tusa Levente szentkatolnai polgármester érdeklődésünkre elmondta: idén először fordult meg a medve a községben. Az elöljáró arra biztat minden érintett gazdát, hogy nyújtsák be panaszukat az önkormányzatnál, hogy a bürokratikus procedúrán túljutva hátha az illetékesek jóváhagyják a vadállat kilövését.

Szerdára virradóra Szörcsén járta meg magát a bundás. Ott a 80 év fölötti, egyedül élő Porumboi Dénes gazdaságára, a Rákosi-kúria udvarára tört be. A gazda éjjel egy óra után vette észre, hogy mozgás van a portáján, de csak hajnalban ment ki megnézni, mi történt. Nála 8 juhval végzett a medve, azonban a tragédia csak ezután fokozódott, mert, amikor felkapcsolta a villanyt a csűrben, rövidzárlat keletkezett, és akkora tűz kerekedett, melyet még tegnap délután 4 órakor is oltottak a lánglovagok.

Demes Botond zabolai alpolgármester, aki szintén jelen volt az oltásnál, elmondta, a gazda szerint a medve okozta a tüzet, addig randalírozott az építményben, hogy a kábelekben is kárt tett, ez idézhette elő a későbbi rövidzárlatot. Az elöljáró megjegyezte: mindenképp kérni fogja a medve kilövését.

A tűzoltóságtól érdeklődve megtudtuk, hogy a helyi önkéntesek mellett 20 tűzoltó érkezett ki a helyszínre öt speciálisan felszerelt autóval Kézdivásárhelyről és Sepsiszentgyörgyről, és több mint hét órán keresztül küzdöttek a lángokkal. Az oltást nehezítette, hogy nagymennyiségű gyúlékony anyag volt az épületben, ugyanakkor a vízellátás is nehézségekbe ütközött, több kilométert kellett megtegyenek, hogy újratöltsék az autók tartályát. A csűr porig égett, ezenkívül 8 tonna széna, 3 tonna kukorica és egy szekér vált a lángok martalékává. A hivatalos szervek a tűz okát egyelőre nem tudták megállapítani. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. szeptember 5., 5:44
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A medve cigaretazott…a legnagyobb hibas szerintem nyuszika mert mint tudjuk o csempeszi a medvenek a cigit,a fustszurost is es az anelkulit is,hol sapkaba hol sapka nelkul..

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 5., 8:24
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Hogy mi a fene?! Medve okozta a tuzet?! Na ne mar. Az valoban igaz, hogy ott Romaniaban a medve, az emberi fejetlensegnek koszonhetoen, erthetobben az ember altal vegzett kimeletlen erdoirtasoknak koszonhetoen ,valoban sok gondot okoz az ottlakoknak, na de, hogy rafogni a medvere, hogy o okozta a tuzet, mert a gazda folkapcsolta a villanyt es a vezetek zarlatos volt stb. Uraim, ha a vezetek zarlatos volt akkor amugy is kigyulladt volna, medve nelkul, a legkozelebbi villanyfolkapcsolasnal. Szerencsetlen medvek. Ha volna annyi eszuk mint az embernek, akkor mar regen elmenekultek volna onnan, abbol a gonosz es felelotlen emberek altal lakott orszagbol, egy szebb es embersegesebb emberek altal lakott orszagban. Egy olyanban, ahol az emberek beken hagyjak az erdoket, a termeszetet es a benne elo vadvilagot. Sajnos ,ma mar nagyon keves ilyen hely van a vilagon !

  • User
   Dátum: 2019. szeptember 5., 15:20
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Talan ha talakoznatok ti is egy ijen vadal akor nm így nyilatkoznátok életetekbe nm latatok lehet medvét és ti beszeltek.ha reggel az ajtód előt fogadna megnéznem akor a véleményeteket.

  • User
   Dátum: 2019. szeptember 5., 16:15
   ÉRTÉKELÉS: 8

   Hogy mi a fene? Előre kellene tudni az igazságot, s azután okoskodni. Igen a medve okozta a tüzet mert menekülés közben le tepte a falról a vezetéket és ebbol keletkezett a tűz, rövidzárlatott csinált, csak sajnos az újság se úgy irja le a valóságot ahogyan történt, mert szegény embernek nem csak a csürje éget le hanem meg 3 mellék épület és az egészet a medve okozta, de latom nagyon sok okos van akik csak az eszt osztják ahelyett az igazságot tudnák.

   • User
    Dátum: 2019. szeptember 5., 17:54
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Ha megfelelő módon van kialakítva a villanyhálózat, nincs körülötte gyúlékony anyag, megfelelő biztosítékkal védett, akkor nem fog leégni a ház vagy csűr egy rövidzárlattól.
    Ha csak oda van húzva egy esetleg nem is duplán szigetelt vezeték a széna mellett, a biztosíték pedig patkolva van egy jó vastag rézdróttal és egy pénzdarabbal, akkor nincs amin csodálkozni.
    Sajnálom az illetőt, és persze, a medvés sztori volt a kezdet, de ne írjunk már olyant, hogy a medve okozta a tüzet…

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 5., 9:30
  ÉRTÉKELÉS: 7

  A medve kapcsolta fel a villanyt csak elirtak.Akarta latni a juhokat.De felre a viccel a karvalottat nagyon sajnalom,viszont a sztori a rovidzarlattal tenyleg santit.

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 5., 11:07
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Medve okozta a tüzet?Jaj Istenem…. na ez cikk.Miért nem lehet azt mondani,hogy egy össze vissza bogozott hálózat okozta a kárt?A bácsit tényleg nagyon sajnálom de hogy medve okozza a tüzet….hát…kicsit furcsának találom.