Felhívás!

Nyári zápor után

Nem is olyan egyszerű feladat egyszerűségre törekedni az életben, viselkedésünkben, beszédünkben. Művészek, akiket az emberi jelenség foglalkoztat, ugyancsak erre törekednek. Ilyen tekintetben hivatkozhatnék arra, hogy egykor népszerű és közismert költőnk, Majtényi Erik lírai életművét tartalmazó kötetét annak idején Emberek, lakások lakói címmel adták ki.

Ha a világ népességének mai lakáskörülményeire gondolunk, az emlegetett könyvcímből kiindulva azt mondhatnók, hogy mi lennénk az emberek, tömbházlakások lakói! Különben az ember lakóhelye a földön ma is az odútól és nyomorúságos viskótól meg kunyhótól a magánházig és palotáig igen változatos, de bizonyára a tömbösített lakások adnak hajlékot a többségnek.

S mi tagadás, ez utóbbiak sokféle előnyt és kényelmet nyújtanak. Kis „szigeten” védettséget a metsző szelek és hideg vagy a kábulatba taszító hőség ellen, fényt és vizet szükségletek szerint s csendet a családi meghittséghez. Ha éppen nem  tekeri zenegépe hangerejét maximumra a szomszéd, ha éppen nincs áramszünet, ha éppen nincs vízszivárgás a fölöttünk lakónál vagy netán nem dugul el a lefolyója… Utóbbi esetben a váratlan vendég mennyezeten keresztül érkezik ám, s bizony igen nehezen távozik. El vagy hát áztatva!

Akik a letűnt parancsuralmi rendszert is érték, tapasztalhatták, hogy a tömbházak kedvező alkalmat adtak az emberek megfigyelésére, s így könnyen fenntartható volt a „lakások lakóiban” a félelem. Terelhető volt a „nyáj”, nőttön nőtt, társadalmi méretűvé vált a bizalmatlanság…

Az eláztat szónak ugye van egy-két átvitt értelmű jelentése is, a rossz hírbe kever, vagy bemárt jelentésben is használjuk. Hát erről a fajta eláztatásról esett szó egy minapi, sétálva való beszélgetés során, mert az ilyenek így utólag is nagyon fájóak és felháborítóak. Ha viszont az égiek áztatnak el, amint az a napokban megesett, azt bölcsen elfogadod, tudod, hogy nem becsületed megrontására irányul az „akció”, de ama másik eláztatás erkölcsi integritásod megbontását célozza. Sőt, azt is mondhatjuk, a föntről kapott bőséges nyári zuhany, mégha bőrig áztat is, áldásos lehet, mint bármely baráti egymásratalálás, a másik viszont azt a nézetet erősíti bennem, miszerint az ember nemcsak törékeny, de bármely antihumánus hatalom által könnyen meg is rontható…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.