Felhívás!

Most akkor meg mi lesz? 3

A cikksorozat első részében a romániai európai parlamenti választások eredményeit a belpolitikai, a másodikban pedig a nemzetállamok fölé nyúló európai uniós pártverseny kontextusában próbáltam elhelyezni. A harmadik, s egyben befejező rész mindezen eseményeknek az erdélyi magyar képviselet mozgásterére tett lehetséges hatásait venné górcső alá az első két részben már megjelenített politikai erőterekben. Avagy jó-jó, de mit tegyen az erdélyi magyarok pártja?

Vegyük elsőként a hozzánk legközelebb eső román belpolitikát. Tekintettel a folyó év végére szervezett elnökválasztásra és a jövőre esedékes önkormányzati, majd az azt követő parlamenti választásokra, az RMDSZ igazi demokratikus távfutás elé néz. Regionális kisebbségi szervezetként feladatát nem fogja megkönnyíteni, hogy az országos román pártok között kiéleződött szavazatszerzési verseny zajlik, s a média által felhangosított csatazajra magyar választópolgárok is odacsődülnek. Lássuk be, a Szövetség által hirdetett racionális és higgadt transzilván pragmatizmus mellett igézve virágzanak a televíziók aktuális hírdrámái (a Fény és a Sötét csöpögős, forradalmi romantikája), vagy a Facebook népszerűsítette infantilis politikai nagyotmondások, és a belőle táplálkozó kollektív érzelgősség és képmutatás. A politikai kultúra látványos leolvadása.

Akármilyen irányt vagy fordulatot is vegyen a belpolitika, az RMDSZ-nek változatlanul partnereket kell találnia emancipációs kisebbségpolitikai programjához, és eleget kell tennie a helyi önkormányzatok forrásigényeinek. Az ehhez való hűség feltétele az, hogy továbbra is tisztes távolságból szemlélje a román pártok perlekedéseit, hiszen azok pillanatok alatt váltanak szövetségest és ellenségképet. Csak így biztosíthatja, hogy egyaránt vállalható legyen az illékony kormányoldal és örökös ellenzék számára.

Az Európai Parlamentben is hasonló stratégiára van szükség. Legyen szó akár a FUEN, akár az SZNT által benyújtott kisebbségjogi kezdeményezésről, a siker reményében az RMDSZ törzsi ellentéteken, pártokon, frakciókon és nemzeti kereteken átnyúló együttműködésben érdekelt. Gondolatban és cselekedetben. Ahogy az erdélyi magyarok is a mindennapokban.

Pozsony János Csaba

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.