Felhívás!

A felnőtt élet kapujában

A felnőtt élet kapujában Kovászna megye

A hétvégén elballagtak az idei végzős évfolyamok utolsó középiskolásai is Háromszéken. Sepsiszentgyörgyön három, Kézdivásárhelyen két iskola vett búcsút tizenkettedikes diákjaitól.

Pénteken délelőtt a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceumból és az Apor Péter Szaklíceumból összesen több mint kétszáz fiatal lépett ki a nagybetűs életbe.

„A ballagás a legfontosabb esemény életünkben, ifjúságunk utolsó szertartása” – mondta Kocsis Annamária tanfelügyelő a Nagy Mózes Elméleti Líceum ballagásán. Összesen 103 diáknak szólt a Gaudeamus idén. Az ünnepelteket Deák Ferenc magyartanár köszöntötte, majd Beder Imre lelkipásztor olvasott fel a Bibliából. Az iskola igazgatója, Bejan András beszédében az osztályok szép, vicces, maradandó pillanataira emlékezett vissza. A búcsúztatókat a tizenegyedikes diákok énekes-verses előadása követte, az ő nevükben Cisar Krisztián szólt a ballagókhoz. Ezután a hagyományos zászlóátadás következett, majd a végzős diákok búcsúja. Ők is énekes-verses előadással készültek, illetve tánccal, a kisebb évfolyamokat is belevonva. Részükről Szabó Hedda 12. C osztályos végzős mondott beszédet. Ezt követte a különböző díjak átadása. Az iskolaelsők márványtáblájára idén Bokor Krisztián 12. A. osztályos tanuló neve kerül fel.

Az Apor Péter Szaklíceum idén öt nappali tagozatos és egy esti tagozatos osztálytól búcsúzott. „Értékeket nem csak szellemi, hanem fizikai munkával is lehet teremteni” – kezdte meg az ünnepi beszédek sorozatát Dezső Vencel igazgató. Utána Derzsi Gyula alpolgármester szólt a ballagó diákokhoz, majd Kocsis Annamária búcsúztatta őket. Ezután a végzős diákok énekes-verses előadása következett. Majd a tizenegyedikesek nevében Chirvase Catalina és Bokor Bernadett mondtak búcsúbeszédet, amelyet a zászlóátadás követett. A végzős diákok részéről László Tímea és Neagu Marioara mondtak köszönetet tanáraiknak, iskolatársaiknak és szüleiknek.

Sepsiszentgyörgyön pénteken a Plugor Sándor Művészeti Líceum három osztályának 48 diákja ballagott, évfolyamelsőként Bíró Máriát tüntették ki az ünnepségen, melyen a végzősök saját szerzeményű iskolahimnusza, A művészetis diák is felcsendült. A ballagókat és hozzátartozóikat Zelenák József evangélikus lelkipásztor áldotta meg.

Utoljára csengettek ki szombaton reggel a Mikes Kelemen Elméleti Líceum és a Református Kollégium végzős osztályainak. Az előbbiben 82, a refiben 57 diák ballagott el. A Mikesben a végzősök évfolyamelsője és a négy év átlagának összesítése alapján is első Csurulya Mónika (XII.C) a IX–XII. osztályok versenyeinek összesített pontszáma alapján a Mikes-díjat is megkapta. A reál tagozaton a Mikes-díjat Bács Tamás érdemelte ki, a matek-info-kémia-fizika terén begyűjtött eredményekért kapott Vajnár Emese-díjjal együtt, de elismerték közreműködését az iskola 145 éves fennállására készített Mikes-imázsfilm alkotójaként is (Józsa Krisztián Norberttel együtt).

A szentgyörgyi Református Kollégium végzős diákjai a központi református templomban ünnepeltek, ám előtte még megkoszorúzták a parkban gróf Mikó Imre szobrát. Egyed Júlia iskolalelkész a szabadság, szabad döntések és a boldogság bonyolult összefüggéseit boncolgatta, Berekméri Annamária igazgatónő pedig a gyöngyök-értékek közötti párhuzamot emelte ki. A kollégium aranyoklevelet adott Dombi Dórának mint cikluselső diáknak, ugyanakkor őt illette az évfolyamelsőnek járó díj is.

Bartok Barbara, Bodor Tünde

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.